Nyheter

Prostsjöprojektet får stöd av Lunds Universitet

Nyheter Arbetet med Prostsjöprojektet i Värnamo fördjupas för att skapa en hållbar stadsutveckling

Prostjön. Arkivbild

För knappt ett år sedan fick samhällsbyggnadsavdeningen i uppdrag att arbeta fram detaljplaner som i möjligaste mån ska stämma överens med det program för miljö och gestaltning i Prostsjöområdet som arbetats fram.

I det fortsatta arbetet med att skapa en hållbar stadsdel med nya lösningar för att minska klimatpåverkan och möta framtida klimatförändringar har Lunds Universitet visat intresse av att medverka. Enligt professor Torleif Bramrud på Lunds universitet är det unikt och spännande att en så  liten kommun som Värnamo satsar på ett sådant projekt. Det är också unikt att kunna koppla forskning till ett projekt redan innan man startat byggnationen. De har deltagit i ett flertal utvecklingsprojekt i flera städer såväl i Sverige som ute i Europa.

Arbetet kommer att kopplas till ett EU-projekt vid namn ”Share north” genom vilket man kan erbjuda såväl medarbetare i Värnamo kommun som privata näringslivet utbildning via Lunds universitet till låg kostnad. Då EU-projekt kräver medfinansiering kommer Värnamo kommun att satsa 150000 kronor under två år och samhällsbyggnads- respektive tekniska förvaltningen kommer att avsätta 100 timmar/år till detta arbete.

Det man vill undersöka i projektet är till exempel:

  • Finna nya metoder av utvärdering och kvantifiering av hållbar stadsutveckling av ett bostadsområde som koldioxidbalans och livscykelanalys
  • Hur biltätheten förändras efter nybyggnation med fokus på hållbarhet
  • Hur byggprocesser kan verka för lokala kolsänkor och kolbalanser
  • Hur hållbar rörlighet genom bil-, och cykeldelningssystem kan främja hälsosammare lokala transporter, bland annat genom kopplingar till det redan befintliga projektet ”HUV” – Hälsosam Uppväxt i Värnamo
Taggar

Dela