Nyheter

Privatiseringen handlar om ideologi

Privatiseringen handlar om ideologi

Nyheter "Jag vill inte ha en kommun som erbjuder alla invånare en politiskt utformad budgetstyrd omsorg", skriver omsorgsnämndens ledamot João Figueiredo (V) i en debattartikel.

Medan Moderaterna i Gnosjö kommer till insikten att man inte kan låta ideologi och prestige styra, är samma parti i Värnamo inte kapabla av att komma till samma insikt angående vår omsorg av personer med behov för personlig assistans. För det är faktiskt vad det handlar om: personer med behov, inte kunder eller produkter som ska ge vinst.

Hela Alliansen plus SD har fastnat i att vi ska sälja den personliga assistansen. Varför? Därför, medan den officiella anledningen är ekonomin. Det är faktiskt ett argument som inte håller någonstans. Man ger upp genom att hävda att brukarna är för få, att de kostar för mycket pengar och att kommunen saknar kvalitet i den tjänst man erbjuder.

Jag blir glad att nämnden erkänner att vi måste förbättra vår tjänstekvalitet. Varför kan vi inte börja där då och förbättra vår service? Att man bara ger upp grupper av invånare för att de kostar är svårsmält för mig. För det första ökar inte kostnaden på grund av att det blir få brukare. I så fall kommer den kostnaden bestå vid privatiseringen och vi lär betala för det ändå! Antal brukare förändras inte. Om kommunen börjar bestämma huruvida man hjälper människor eller inte utifrån dess antal är vi riktigt illa ute!

Vilka ska få rätt till hjälp? Kommunen får inte överge invånarna bara för att de är några få, kommunen måste erbjuda alla medborgare samhällsservice! Vad är poängen med att ha en kommunal organisation och betala skatt då?

Det här handlar inte om ett krig emot näringslivet! Det är redan i dag fritt för alla som behöver personlig assistans att byta till privata företag. Problemet är att Alliansen plus SD nu vill tvinga alla att vända sig till privata aktörer. Varför tvinga alla till att ha privata företag som har vinsten som huvudfokus i stället för brukarens välmående som är den kommunala verksamhetens huvudfokus?

Argumenten om att omsorgsnämnden inte uppfyller måttet när det gäller kvalitet håller inte heller. Det visar för det första en fullständig ovilja att höja kvaliteten. Sedan är det så att många av dem som väljer privata aktörer väljer det inte för att kommunen är för dålig eller för att de privata aktörer erbjuder någon slags femstjärnig upplevelse, utan för att det ofta handlar om att familjemedlemmar eller närstående får ta hand om dem.

Alliansen och SD borde ha kommit till samma insikt som Moderaterna i Gnosjö när nämndens egna interna utredning visade att brukarna kommer att få försämrad service på grund av personliga assistenter som redan har hårt pressade arbetsscheman för att ingenting får kosta i vinstens namn. Med andra ord, personalen kommer att bli mer belastad och mer stressad och få mindre löner, något som utredningen också varnar för. Även intresseorganisationer har bekräftat det! Inte ens skattebetalaren kommer vinna något på detta, eftersom att det fortfarande är skattebetalaren som betalar för alla sjuklöner eller eventuella skadestånd om fel begås – något som är relevant att påminna om i en vecka där det har avslöjats skandaler efter skandaler inom omsorgssektorn, både på läns- och riksnivå.

Utförsäljningen må ske men omsorgsnämnden kommer att fortsätta blöda pengar, eftersom problemet inte är delar av verksamhet utan hela omsorgssystemet som måste göras om, vilket alla vet om. Därför genomgår vi just nu en omorganisation.

Vad tänker man göra sedan när man konstaterar att underskottet fortsätter finnas och växa? Planen var dessutom att upphandla personlig assistans gemensamt med alla GGVV-kommuner för att det skulle bli billigare. Men nu är det bara Värnamo och Vaggeryd kvar. Hur billigare blir det då?

 Om vi går back i budgetarna år in och år ut, då är det ett tydligt tecken på att verksamheten är underfinansierad, inte att vi har för mycket verksamhet. Det går inte att bestämma på ett skrivbord hos något parti att budgeten ska minska och att den gör det magiskt av sig själv. Börja med att klara upp omorganisationen först! 

Jag har röstat nej till att göra vinst av sköra människor och arbetare två gånger i nämnden. Kommer ämnet tillbaka till nämnden ska jag rösta nej igen. Jag vill ha en kommun som erbjuder alla invånare en behovsstyrd omsorg, inte en politiskt utformad budgetstyrd omsorg, oavsett om det handlar om en person eller tusen personer.

João Figueiredo, ledamot omsorgsnämnden, Vänsterpartiet Värnamo

Taggar

Dela


4 reaktioner på Privatiseringen handlar om ideologi

Heja! Bra talat João! Privatiseringen av den personliga assistansen leder bara till sämre villkor för brukarna, de anställda och en stor osäkerhet eftersom många assistenter inte vill, som i Gnosjö följa med till den privata utföraren, det skapar stor oro hos de som måste använda assistans.

Privatiseringskaoset har inte fungerat nånstans där det införts. Runtom i världen, inklusive svenska kommuner är det snarare en återkommunaliseringstrend som börjat växa fram. Synd att alliansen är så efter i utvecklingen.

Står ej bakom förslag till utförsäljning av personlig assistans i Värnamo kommun!
Ledamot i omsorgsnämnden för KD

Kommentarsfunktionen är stängd