Nyheter

Poliserna räddade livet på Lars

Nyheter Polisen gör mer än bara stoppar bilar och jagar kriminella. Det är Lars Fransson från Värnamo ett levande bevis på.

Lars Fransson överlevde hjärtattacken tack vare polismännens snabba agerande.  [1/4]

Makarna är mycket glada över att harnn fick hjälp så snabbt, när han fick sin hjärtattack.  [2/4]

– Poliserna räddade mitt liv, konstaterar Lars Fransson.  [3/4]

– Jag hoppas vi får åka till Stockholm och personligen tacka de fyra poliserna som räddade livet på min man, säger Carina.  [4/4]

Han kan nämligen bokstavligt talat tacka polisen för att han lever i dag. Något som han och framför allt hans hustru Carina är väldigt tacksamma över. Så tacksamma att hustrun Carina Fransson nu nominerat de fyra inblandade poliserna till Aftonbladets uttagning ”Svenska hjältar”.
I oktober får paret Fransson veta om ”deras” poliser får utmärkelsen.

Det var den 17 januari i år som det hände.
Lars Fransson befann sig på en jobbresa i Linköping. Han hade just gjort sig färdig på hotellrummet och gått ner till hotellets matsal. Där befanns sig redan fyra poliser som var i Linköping på kurs. Plötsligt får de se hur Lars Fransson faller ihop framför frukostbordet.
Poliserna som i sitt arbete är vana vid att agerar snabbt, gjorde det så även denna gång.
Lars Fransson hade förlorat medvetandet och vittnen berättade senare att det kom fradga ur hans mun.

– Poliserna lyckades väcka upp mig och fråga vad jag hette och om jag hade epilepsi. Jag svarade vad jag hette och att jag inte hade epilepsi.
Efter det svaret förlorade Lars både pulsen och andningen.
Under tiden hade hotellpersonalen kommit med en hjärtstartare. Polisen använde apparaten på Lars, utan resultat. Maskinen instruerade i stället poliserna att påbörja HLR.
Så gjorde de fyra poliserna också. På så vis lyckades de hålla liv i Lars Fransson fram till det att ambulanspersonalen kom till platsen.
Något som enligt vittnen tog cirka sju minuter.

– Lars själv berättar att han inte har några som helst minnen från det att han lämnade hotellrummet för att gå och äta frukost.
– Det var en väldig tur att han lyckades ta sig till matsalen och att de fyra poliserna agerade så snabbt, säger  Carina Fransson. Nu hamnade Lars i stället på Universitetssjukhuset, med all den expertishjälp som finns att tillgå där.
Redan dagen efter bedömdes läget så stabilt att Lars Fransson kunde flyttas med ambulans till intensivvården på Värnamo sjukhus.

– Efter det var jag sjukskriven i fyra veckor.
– Nu i efterhand så har jag inte några men av hjärtattacken. Men jag har hunnit delta i något som kallas Hjärtskolan, där man får lära sig mycket om sådant här, förklarar Lars Fransson.
Både han och hustrun hoppas nu på att de fyra poliserna ska få Aftonbladets utmärkelse som årets livräddare.
– Det vore fantastiskt att få åka till Stockholm och tacka de fyra poliserna personligen, avslutar Carina Fransson.

Taggar