Nyheter

Polisen är vårbudgetens vinnare

Nyheter Riksdagsledamoten presenterar de viktiga förändringar i vårändring(S)budgeten

Thomas Strand, (S), riksdagsledamot besökte under tisdagen Skillingaryd. Thomas och kommunens egen (S) Kenth Williamsson presenterade vårändringsbudgeten för året.

– Hösten är den stora tiden för budgeten, på vårens budget brukar det inte vara några större ändringar, mest kompletteringar, förutom i år, säger Thomas Strand (S).

Att det blir förändringar i vårbudgeten förklarar Thomas med att svensk ekonomi går bra efter att (S) tog över taktpinnen 2014. Nu visar regeringen upp ett överskott på 40 miljarder kronor.

– När vi tog över makten 2014 hade vi ett underskott på 60 miljarder kronor. Sverige hade då gjort underskott i sex år. Men nu har vi en bra konjunktur och vi för också en stram finanspolitik. Vi har vänt underskott till överskott så vi har pengar till att satsa på välfärden, fortsätter Thomas.

– Med den här satsningen på 3,1 miljarder vill vi stärka tryggheten och välfärden i Sverige. Vi har några saker som är i fokus och det är jobb, skola, välfärd och miljö, passar bra då vi har fortfarande har hög svensk tillväxt, poängterar Thomas.

– Det är konjunkturläget i världen som gör att det blir skillnad på Sveriges resultat under åren. Landets sysselsättningsgrad är högst i Europa med en procentsats på 82 och det medför att vi ligger i  topp på listan samtidigt som vi strävar efter att få den lägsta arbetslösheten i Europa, menar Thomas.

(S), (MP) har gjort upp följande budget med (V) och de som ska få ökade medel under året är polis, försvar, klimat, förlossningsvård, skolor, ungdomsvård och utökad satsning på barn och ungas psykiska hälsa.

– 700 miljoner kommer att vi förstärka med till polismyndigheten och säkerhetspolisen. Vi behöver skapa mer trygghet i samhället. Det här är vår största och viktiga satsning. Man kan säga att polisen har fått totalt 4 miljarder under fyra år för att öka sina resurser, säger Thomas.

– Förstärkning av totalförsvaret kommer vi att utöka med 500 miljoner under året. Vi har en försvarsuppgörelse med (MP), (C), (KD) och (M). Vi behöver helt enkelt förstärka upp totalförsvarsplaneringen, cyberangrepp och stridsgrupp på Gotland, menar Thomas.

Ytterligare 500 miljoner vardera går till klimatklivet, förlossningsvården och kvinnors hälsa samt skolor där det är låg andel behöriga till nationella program.

150 miljoner vardera går till gymnasieskolans introduktionsprogram och förstärkning av den sociala barn- och ungdomsvården. 100 miljoner kommer att avsättas till utökad satsning på barn och ungas psykiska hälsa.

– Vi har 14 000 ungdomar som inte är behöriga till gymnasieskolan. De här pengarna går till de skolor som har den tuffaste situationen och där det finns flest som inte klarar betygen från högstadiet, säger Thomas.

Vad händer i Vaggeryds kommun?

– Socialtjänsten i Vaggeryds kommun får 380 004 kronor ytterligare till sin verksamhet, säger Kenth Williamsson (S).

– I Värnamo kommun får socialnämden och ungdomsvården 557 229 kronor ytterligare i år, säger Thomas.

Välfärdsmiljarderna, som årligen går till kommun och landsting, är beräknat till 10,9 miljoner till Vaggeryd och 20,7 miljoner är öronmärkta till Värnamo kommun.

Förlossingsvården i Jönköpings län får 17,6 miljoner extra och barn- och ungas psykiska hälsa i regionen får ytterligare 3,5 miljoner i år.

– Nu har oppositionspartierna två veckor på sig att skriva motioner om vår budget. När det är klart ska det diskuteras i berörda utskott och sedan klubbar vi det här i riksdagen innan sommaruppehållet, avslutar Thomas.

– Oerhört positivt med en rejäl satsning på välfärden. De satsningar som görs inför kommande år är väldigt bra då vi vet hur viktiga de här extra skattemedlerna är. Vi har ett överskott kommunalt tack vare statliga satsningar. Välfärden har ökat med fler anställda inom skola, äldreomsorg och det är viktigt för att höja kvalitén. Jag är glad att det här tagits centralt. Vi ser även att färre personer i vår kommun är i behov av bidrag och att det är fler som som har ett jobb att gå till, avslutar Kenth.

Kenth (S) och Thomas (S) presenterade vårbudgeten i Skillingaryd

Taggar

Dela