Nyheter

Policy återremitteras

Nyheter Frågan om politiker eller tjänstemän ska styra möjligheten att som kommunanställd få arbeta heltid remitterades efter en het debatt i fullmäktige.

Frågan om "heltid som norm" återremitterades efter en het debatt.

Under kommunfullmäktige behandlades om policyn ”Heltid som norm”, som gällt sedan den 1 januari 2018, skulle upphävas och i höst ersättas med en riktlinje som stöd till verksamheterna i deras rekryteringsarbete. Gottlieb Granberg (M) var först upp i talarstolen:

— Jag tror att vi har nått vägs ände på detta sättet. Nu gör vi det mycket smidigare för verksamheterna att kunna vara en attraktiv arbetsgivare för om man ska få till sig personal så gäller det att vara attraktiv. Det finns ju rätt många som inte vill jobba heltid och de ska vi också bejaka. Jag vet också att man har fått pussla en del för att få ihop de här heltiderna och det har inte alltid gynnat de smartaste besluten. Jag tror faktiskt att verksamheterna kan ta hand om det här.

Granberg hänvisade i debatten också till de stigande sjukskrivningstalen.

— Jag har frågat i personalutskottet om det kan bero på att man tar mer arbetstid än vad man egentligen orkar med. ’Ja, det är inte omöjligt’, säger de.

Anette Myrvold (S): Varför vill en del inte arbeta heltid? Många av de vi har pratat med säger att det beror på att man inte orkar för att det är en så påfrestande arbetsmiljö. Heltid måste vara norm, vi ska inte smussla undan det och i stället sänka kvaliteten på arbetsmiljön.

Tobias Pettersson (M) menade att heltidspolicyn riskerar att omintetgöra tjänster om de anses som kostnadsdrivande i verksamheterna:

– Debatten blir lite skrev, att kunna erbjuda lägre tjänstgöringsgrader kan ju faktiskt göra att vi blir mer attraktiva som arbetsgivare och förändringen innebär inte att vi tar bort heltid.

Oppositionsrådet Azra Muranovic (S) var näste talare:

– Jag blir jätteorolig när jag lyssnar på er som företräder Alliansen. Ni säger att verksamheten inte kan riggas efter en policy som den här församlingen faktiskt har tagit och att vi därför ska ändra på den för att tillgodose verksamheten, inte att vi ska ändra på en verksamhet där vi faktiskt ska införa så många heltidstjänster som möjligt. Fullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Är den här församlingen verkligen villig att slänga bort det här? Vi vet inte vad som komma skall och det lämnar ett väldigt stort och flexibelt utrymme att göra lite som man vill. Jag tycker att det är ett stort stort misstag.

Håkan Johansson (KD) ifrågasatte Socialdemokraternas syn på saken:

— Tanken om heltid som norm ska finnas i en riktlinje som tagits fram i samarbete med personalutskottet och där man har samverkat med de fackliga organisationerna.

Susanne Andersson (S) var näste talare: Det jag hör i den här salen just nu är ett kvinnoförakt. ’Ni kan jobba lite mindre tid för att gynna vår kommun så att vi slipper betala mer’ – jag har sett det här i alla dessa år. Man får mertid men man får aldrig den där heltiden, vilket gör att vi skapar sämre förutsättningar för dessa kvinnor som måste jobba tills de är 75 för att ha råd att betala en hyra eller få en pension som de faktiskt kan leva på. Jag sa här innan att vi bor i ett bra land som har sett till att kvinnor har fått det bättre, det vette katten om vi har gjort det.

Jan Cherek (SD) yrkade till slut på återremiss:

– Det behövs ett omtag i den här frågan.

Ett beslut som fullmäktige gick med på.

Taggar

Dela


1 reaktion på Policy återremitteras

Ja, Gottlieb Granberg är det här din synpunkt efter att du ”igen” har pratat med din fru. Undrar bara eftersom du brukar så ofta nämna att din fru jobbar som undersköteska så du vet allt från första hand. Eller så är det inte. Fråga oss andra också som jobbar del- eller heltid. Det skulle bli mycket bättre att ni ser efter våra arbetstider och schemaläggning då ska ni veta varför det är så många sjukskrivningar än att ni tar benen under oss en gång till som ni brukar göra.

Titta på våra helger. för att slippa långa helger var tredje fick vi i stället varannan helg med en kortare dag så den veckan vi jobbar helg är det sex arbetsdagar ledig en dag jobbar fyra dagar. Det spelar ingen roll om man jobbar 75 procent eller 100 procent. Se över varför vi inte orkar jobba och sjukskriver oss i stället för att dra dina egna slutsatser.

De som sitter i personalutskottet ska komma ner till golvet och se vad vi gör och vad har ni lagt på oss undersköterskor. Hur mycket ni har sparat på oss genom att dra ner på arbetsstyrkan med fler arbetsuppgifter och ska åter ta ifrån oss rätt till heltid (det blir så om du och dina kompisar i alliansen får bestämma).

Är vi inte tillräckligt effektiva eller är det dags att dra åt kranen igen? Visst vi sjukskriver oss och du är orolig för oss så bort med heltid. Vilken syn på kvinnor och kvinnoyrke så man måste bli beroende av en man för att klara oss ekonomiskt nu och i fortsättningen. Attraktivt arbetsgivare ska ordna arbetsmiljö, löner till anställda, dräglig arbetstid och efter ett år göra utvärdering och titta efter sjukfrånvaro. Då kan man dra några slutsatser och tills detta har vi inte nått vägs ände. Det finns så mycket ni kan göra och förbättra.

Kommentarsfunktionen är stängd