Nyheter

Poddar med politiker

Nyheter Takkten AB:s deltagare får lära sig mer om de politiska partiernas arbete med LSS-frågor i Värnamo kommun.

Bilder: David Alin

Takkten AB:s deltagare spelar in en podcast där de diskuterar LSS-frågor med kommunpolitiker.  [1/4]

Angelika Backman, Julia Johansson och Tony Svensson ser inspelningarna som väldigt lärorika.  [2/4]

Peter Nord sköter ljud och inspelning.  [3/4]

Margareta Lindahl (KD), ledamot. i omsorgsnämnden, såg Takkten AB:s satsning som ett väldigt bra initiativ.  [4/4]

– Det här är en grupp där endast 40 procent använder sin rösträtt. Då är det rätt många som avstår från att rösta och många av dem kan inte har själva fått valt utan att det är omgivningen som påverkar vilka de ska rösta på. Då började vi med en demokratiutbildning om politik, där vi förklarade hur ett val funkar, varför man ska rösta och vad de olika partierna står för utifrån deras hemsidor och partiprogram. Då kom vi på att vi bjuder hit de olika politiska partierna till podd, så då har deltagarna själva fått sätta ihop frågor som är viktiga för dem. och som de vill ha svar på. Nu är det tredje partiet de träffar under veckan. Vi har fått en hel del information och vi är nöjda över det tycker jag, säger Anneli Åhlander.  

Samtliga partier har fått en inbjudan. Hittills har Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet nappat.

– De andra har inte hört av sig och det är lite synd. Vi tänker oss att den här podden kan alla inom omsorgen lyssna på. Vi kommer att lägga ut den här podden som en serie på Youtube och göra reklam för den på sociala medier. Det är viktigt att man tar de möjligheter man har i samhället, även för de med funktionsnedsättning är det ännu viktigare då de har svårare att påverka på många sätt. För många är politik kanske något man bara ser på tv och tänker att det berör inte mig, nu blir det så personligt när man sitter öga mot öga och pratar om mig med ett politiskt parti, vad gör ni för mig, säger Annelie Åhlander.

– Man behöver stöd när man går och röstar. Det är säkert så att det finns flera som inte går och röstar för att man behöver stöd av anhöriga före att ens klara av att göra det. Vi hoppas med det här att vi får fler inom målgruppen att gå att rösta. Det blir alltid så att man kokar ner till de små frågorna. Det som börjar med övergripande frågor i en partiledardebatt blir till de här små frågorna som kommer fram, som påverkar vår vardag. Det är vår målsättning, säger Peter Nord. 

– Jag blev väldigt ledsen när alla partier inte svarade ja. Det är svårt att veta vad de tycker och tänker om oss som har ett funktionshinder och vad vi skulle rösta på också. Eftersom man inte träffar dem så vet vi inte vad de tycker och tänker och möjligheten att veta vilket parti man ska rösta på blir svårare eftersom vi inte fått träffa dem, men hittills har sändningarna gått bra den här veckan. De har lyssnat och jag känner mig nöjd, säger Julia Johansson. 

Även Julias bisittare Angelika Backman och Tony Svensson tycker att sändningar har gått bra under veckan.

– Det var lite svårt att höra vad Vänsterpartiets representant sa för hon bröt på bosniska men vi förstod det mesta hon sa, säger Tony Svensson. 

Vi insåg att det var svårt att de vad partierna vill för den här målgruppen. Det är ingen jättestor grupp heller, om en jämför med exempelvis äldreomsorgen, så då kände vi att det var ännu viktigare för oss att deltagarna får komma med sina frågor för kunskapsnivån om målgruppen är inte jättestor, hur deras livssituation är och det var inte jättelätt att hitta information om detta, säger Peter Nord. 

När tidningen är på besök gästas kvartetten av Margaretha Lindahl (KD) ledamot i omsorgsnämnden.

– Det här är ett jättebra initiativ nu när vi har Agenda 2030 framför oss med mål om jämställdhet och att värna om allas lika värde, säger hon.

– Det här är lite spännande för nu känns det som att frågorna kommer från gräsrötterna och upp. Det är inte bara att vi som sitter och tänker ”vad behöver dem” utan vi får säga ”vad vi vill ha”, ”vad behöver vi?”, avrundar Anneli Åhlander.

Taggar

Dela


1 reaktion på Poddar med politiker

Respektlös av vissa partier att inte vara med. Hur tänker de om folk som behöver LSS? Vi behöver fler som bryr sig, inte färre! För övrigt, ja, det är synd, det går inte fatta vad hon från V säger. Hade de ingen annan att skicka?

Kommentarsfunktionen är stängd