Nyheter

Pilotprojekt på gång

Pilotprojekt på gång

Nyheter Ett pilotprojekt om schemalagda skolmåltider är på gång i kommunen.

I våras lämnade Miljöpartiet in en motion och ett yttrande till kommunfullmäktige om att fullmäktige ger barn och utbildningsnämnden i uppdrag att genomföra ett pilotprojekt att schemalägga skollunchen och redovisa utfallet. Kommunstyrelsen remitterade 17 mars 2020 ärendet vidare till barn och utbildningsnämnden att besvara motionen i samråd med servicenämnden senast 25 maj 2020.

Måltidsverksamheten har i många år förespråkat att schemalagd måltid införs i kommunens skolor. Schemalagd måltid innebär att lunchen förläggs på planerad lektionstid, att lektionen kan börja med lunch eller så tar man lunchen mitt i lektionen. Efter avslutad lunch fortsätter lektionen. Servicenämndens utredning visade att schemalagda måltider bidrar till ett flertal positiva effekter, så som minskat matsvinn, en lugnare matsalsmiljö, bättre studieresultat och bättre hälsa.

Måltidsverksamheten tror att arbetet med schemalagda måltider kan ge ringar på vattnet och öka samarbetet och dialogen mellan elever, pedagoger och måltidspersonal. De uppmanar till studiebesök hos kommuner med sådana satsningar, för att få råd om hur ett pilotprojekt kan utformas och verksamheten ställer sig positiv till ett pilotprojekt tillsammans med barn- och utbildningsförvaltningen.

På kommunstyrelsens senaste sammanträde diskuterades frågan på nytt. KS beslutade att ge barn- och utbildningsnämnden uppdraget att tillsammans med måltidsverksamheten startar upp ett pilotprojekt.
– Vi ser fram emot resultatet, säger Hans-Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande.

Taggar

Dela