Nyheter

Peter och Jessica har lättat 90 kilo

Nyheter Jessica Lilja och Peter Green från Vaggeryd har tillsammans lyckats bli av med hela 90 kilo på två år. En fullvuxen person har försvunnit från dem båda.

Jessica och Peter - 90 kilo lättare.  [1/7]

Jessica och Peter i sin fina bil. Men nu för tiden blir det mer promenader än bilåkande.  [2/7]

För 90 kilo sedan ... Foto från Peter Green.  [3/7]

Midsommarfirande 2017. Foto från Peter Green.  [4/7]

Peters gamla badbyxor som numera ligger i soporna. Foto från Peter Green.  [5/7]

Jessicas med sina gamla alldeles för stora jeans och Peter med sin skinnjacka från 90-talet som alltid varit för liten men som nu är för stor.  [6/7]

Jessica och Peter mår nu så mycket bättre.  [7/7]

När de träffades i början på 90-talet var de båda väldigt glada i mat, så kilona kom sakta krypandes. Peter hade dessutom lyckats dra på sig 30 kilo under de åtta år som han körde taxi. Sen gjorde sambolivet en hel del kilon på dem båda. Man blir ju också mer stillasittande när man hela tiden ökar i vikt, det blir en ond cirkel. I flera omgångar försökte Jessica bli av med kilon, och lyckades faktiskt vid varje försök. Men sen var det nästintill omöjligt att inte lägga på sig kilona igen plus att det tillkom några extra kilon vid varje försök.

För fyra år sedan var de på Liseberg och Jessica skadade sitt knä riktigt ordentligt. Troligtvis på grund av sin vikt. Hon kände då att nu måste jag få hjälp, så hon tog först kontakt med Vårdcentralen i Vaggeryd. Så efter två år med träffar med likasinnade, dietist- och läkarråd och egen viktnedgång på hela 22 kilo kunde hon genomföra en gastric bypass-operation. Det innebär att magsäcken minskas och kopplas ihop med tunntarmens mellersta del. På så sätt leds maten förbi större delen av magsäcken och första delen av tunntarmen.

Men en sådan operation är ju inte utan komplikationer. Det gäller att vara väldigt försiktig i början. De första veckorna fick hon bara äta pyttesmå portioner och inte någon trådig mat som till exempel sparris, apelsin eller majs, och äta efter ett speciell matsedel från dietist.

Efter tre veckor fick hon ett rejält bakslag. Hon blev jättedålig, mådde illa men kunde inte kräkas. Till slut fick hon åka ambulans till sjukhuset och fick sprutor mot illamående. Det visade sig att hon ätit för mycket ägg (2 styck vid olika tillfällen), så dietisten fick ändra på sin matsedel. Nu måste hon hela tiden tänka på att inte ta för stora portioner. Hon äter lite men ofta och mår inte bra av feta matvaror. Thaimat är numera en favorit som hon mår bra av, i små portioner.

Peter hakade på när Jessica skulle gå ner i vikt inför operationen. Han var inte så motiverad till en början, men däremot imponerad av Jessica när hon tappade i vikt på egen hand. Hon drack en hel del shakes och buljong, så till slut började även Peter med shake. Han bytte frukostens bastanta falukorvsmacka mot shake och frukt, slutade med allt onyttigt och började med långa promenader i skogen.

Han tog också för en vana att väga sig varje fredag och skrev upp på en lapp vad som hade hänt på vågen. Rekord var 4 1/2 kilo på en vecka! Hade han tappat i vikt så kunde han ju unna sig att må gott på helgen, vilket är viktigt så man inte tappar motivationen.

Nu har de rensat ut i sin gamla garderob. Förutom en fin läderjacka som Peter köpte på klädaffären Franks 1992. Den har länge varit för liten, men nu är den för stor! Numera är det kul att handla kläder, då man hittar något som är snyggt och det finns i ens storlek! Det har ju försvunnit en hel person på 90 kilo från Jessica och Peter! Han har blivit av med 35 kilo och hon imponerande 55 kilo …

Avslutningsvis menar Peter ”att det finns säkert 300 olika sätt att gå ner i vikt, det gäller bara att hitta ett sätt som passar just DIG”.

 

Taggar

Dela