Nyheter

Personalen vid Gröndalsskolan tycker till

Nyheter Samtlig personal på Gröndalsskolan tar starkt avstånd från rasism och annat förtryck. Skolan presenterar ett brev som gått ut till alla vårdnadshavare och som vi även fått möjlighet att presentera.

Gröndalsskolan

– Att arbeta mot alla former av kränkningar är ett av skolans kärnuppdrag. På Gröndalsskolan ser vi mycket allvarligt på den uppkomna situationen, där det förekom uttalanden av rasistisk karaktär. Händelsen under förra veckan är djupt olycklig och arbetet med åtgärder pågår på flera olika plan. Anmälningar har gjorts till ansvariga myndigheter.

Omedelbara åtgärder för att säkerställa att samtliga elever är trygga på skolan:
• Vi kommer att använda oss av materialet “Skoluppror mot afrofobi och diskriminering på grund av hudfärg” inom flera ämnen samt på mentorstiden.
• På nytt belysa Gröndalsskolans värdegrund samt våra ordningsregler.
• Agera snabbt om ordningsreglerna inte följs, enligt följande rutiner:
– Mentor samtalar i första hand med elev då eleven har brutit mot
ordningsreglerna. Rektor och lärare får omhänderta föremål som
stör eller som utgör fara.
– Vid upprepade händelser samtalar och/eller träffar mentor eleven och elevens vårdnadshavare.
– Fortsätter händelsen/beteendet att upprepa sig trots samtal och möten med vårdnadshavare, anmäler mentor till elevhälsoteamet. Därefter sammankallar rektor till ett möte där elev, vårdnadshavare samt andra berörda deltar.
– Rektor anmäler till barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden och/eller polisen.

• På varje utvecklingssamtal i höst kommer mentorerna lyfta fram Gröndalsskolans värdegrund samt ordningsregler i samtalet med vårdnadshavare.
• Kontinuerligt stämma av våra elevers mående i form av elevenkäter.

Tillsammans med Gröndalsskolans elevråd kommer vi tydliggöra att alla former av rasism och kränkningar är helt oacceptabelt.
Vi kommer dessutom utifrån en analys av den uppkomna situationen ytterligare fördjupa vårt hälsofrämjande och förebyggande värdegrundsarbete. Arbetet kommer att genomföras i samråd med elever, personal och vårdnadshavare.

Skolledning, pedagogisk personal samt elevhälsopersonal på Gröndalsskolan

Taggar

Dela


6 reaktioner på Personalen vid Gröndalsskolan tycker till

Hoppas verkligen inte man slutat föreläsa om förintelsen. Om svaret är nej på det så kanske varje årskull borde få lyssna på en överlevare minst två gånger om året istället för en och göras påminda om de 8 000 000 judiska offer till följd av rasismen.

När man läser detta blir man ju väldigt bedrövad men hur ska man lösa sånt här det är den stora frågan man kan ha en hel pärm med skrivna papper men vad hjälper det ?jag påpekade ett problem för snart ett år sedan som gällde mobbning inte rasism det var mellan olika personer det har inte hänt ett skit

Lisa,

Skolan har lång erfarenhet att sopa sådana här fall under mattan och det tar tid att lära om.
I vanlig ordning kommer fallet gå via instans till instans för att sedan rinna ut i sanden när det inte längre känns aktuellt. Efter det kommer uppföljningarna där det konstateras att inga fel begåtts av någon instans och saken kommer därmed vara utagerad.
Vad den så kallade ”nolltoleransen” inneburit praktiskt är att ”offret” erbjuds plats på annan skola.
Återstår att se vad som skiljer sig denna gången. Har inga större förhoppningar.

Mycket modigt och fantastiskt bra av Prince att våga lyfta detta.
Har haft barn som gått här som blev utsatta, dock inte rasistiska påhopp, men utstuderad mobbning som heller inte togs på allvar av lärare eller rektor. Inte så många år sedan.

Bra att skolan agerar. Man borde dock reagera och sammankalla till möte med vårdnadshavare direkt vid första antydan till diskriminering och rasism. Det skall råda nolltolerans! Stäng av eleven i en vecka och sammankalla föräldrarna direkt skulle vara en bättre väg att gå. Vid upprepat tillfälle bör eleven flyttas till annan skola direkt. Det måste finnas en stark markering. Nu är det 2020 och alla högstadieelever vet vad som gäller.
Inför även en specifik dag om året på skolan med temat mot rasism och diskriminering. Från skolans sida måste man ständigt arbeta aktivt mot detta.
Slutligen en stor eloge till Prince som satt ner foten och tagit upp frågan till ytan. Fruktansvärt att läsa om det som hänt hans syster.
Samtidigt är det nog ett flertal andra som även utsatts för dessa rasistiska glåpord utan att det kommit upp till ytan.
Vi måste nu alla gemensamt lärare, elever och framförallt föräldrar sätta ner foten och tala värdegrund med våra barn och aldrig sluta kämpa aktivt mot rasismen. Trots att det är 2020 ligger problemet och gror under ytan.

Instämmer med att ge en stor eloge till Prince, och bra att skolan agerar… Men borde man inte också ta tag i rektorernas bemötande mot Prince, det ska väl inte sopas under mattan. Elever får och ska självfallet stå till svars… Men de vuxna… Har som förälder, mycket dålig erfarenhet. Det har nog varit flera händelse på skolan som inte kommit fram.

Kommentarsfunktionen är stängd