Nyheter

Paula ser ljust på framtiden 

Nyheter Paula Dahlberg ser ljust på framtiden. Med ett nytt parti i ryggen tar hon sikte mot nya mål.

Paula Dahlberg ser ljust på framtiden. Med ett nytt parti i ryggen tar hon sikte mot nya mål.

För Paula Dahlberg har det politiska intresset alltid funnits där. Hennes farmor bröt politisk mark när hon som en av landets första kvinnor tog plats i Timrås kommunfullmäktige 1925. Som barn lärde fadern Paula att omvärldsbevakning är viktigt för att bilda sig en uppfattning om stora frågor. Men EU-valet 1994 blev Paulas tändande gnista.

– Då drog pappa med mig till vallokalen. Han bussade på mig att ställa frågor till valarbetarna om de olika partierna. Det blev min första övning i politisk argumentation. 

För Paula Dahlberg är jämlikhet en kärnfråga. Hennes utgångspunkt i livet är att alltid tänka gott om människor. I hennes släkt finns en politisk bredd, men trots skillnaderna står lyhördhet i fokus. 

– Det är otroligt givande att diskutera olika politiska frågor. Det är det som är det fina med att mötas i argumentationen. Ibland kan man ändra varandras åsikter. 

Men allt är inte guld och gröna skogar för Paula Dahlberg. Hon har nyligen avsagt sig sin plats i kommunfullmäktige och lämnat ordförandeposten i Vänsterpartiet Värnamo. 

– Jag anser att det politiska klimatet har blivit nästan för kamratligt. Vi ska representera olika ideologiska infallsvinklar och åsikter. I dag saknas den typ av spets, eftersom det blir svårt för väljarna att utläsa var de står. Visst, redan under andra världskriget hade vi en koalitionsregering med Socialdemokraterna och Liberalerna (tidigare Folkpartiet), men då var det en självklarhet för väljarna var partierna stod, med tydliga gränsdragningar. 

Nu har Paula Dahlberg engagerat sig i Partiet Vändpunkt, ett nystartat parti som vill förena en kraftfull klimatomställning med minskade klyftor och ökad sammanhållning. 

– Partiet startades av Carl Schlyter, tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet. Han ansåg att partiet hade tappat sin spets och att det kompromissas för mycket. Vi anser det inte vara förenligt att ställa om till en hållbar klimatpolitik i samhället och hela tiden samtidigt trycka på tillväxt. Man måste tänka om. Vi har inte tiden längre att mesa och förhandla. Klimatpolitiskt sett känns det som Sverige tar ett steg fram och två steg tillbaka. Landet har en alldeles för stor teknisk tilltro och vi kan inte hela tiden marknadsföra konsumtion. För att driva på frågor så måste man peka med hela handen mot storkapitalet och driva på. Vi strävar efter en tydlig klimatpolitik och ett kraftarbete för det sociala skyddsnätet, bland annat genom medborgarlön för att trygga upp så att man kan sätta basmat på bordet och ha tak över huvudet. 

Paula Dahlberg våndades över beslutet att lämna Vänsterpartiet under ett par veckors tid. När beslutet väl var fattat, kände hon en lättnad. 

– Den stora fördelen med det här partiet är att det är ett formbart parti, eftersom det är så pass nytt. Att tillhöra ett etablerat parti och försöka förändra det är ett tungrott arbete. Nu tittar vi på en fristående obunden riksdagslista och jag kommer nog stå på den. Det behövs mer utmanare inom politiken som är vänsterorienterade. Det är många partier som trycker på högersidan, men väldigt tunt med partier i mitten och till vänster. Det behövs något som kommer upp och börjar trycka på på riksdagsnivå. Vi måste få tillbaka ideologitänket.

Taggar

Dela