Nyheter

Pangdag på Källängs skjutbana

Nyheter Efter mer än 400 arbetstimmar var det under söndagen dags för Värnamo Skytteförening att inviga sin nya Target Sprintbana. Inbjudna medlemmar, grannföreningar och sponsorer fick en härlig dag på skjutbanan, där alla som ville fick prova en annorlunda form av skytte.

Invigningstal av ordförande Lars Bergdahl  [1/9]

Invigningslaget, som bestod av Camilla Björnsdottir, Rasmus Rydberg, Karl Lagerman och Emil Lagerman, springer genom bandet  [2/9]

Emil och Karl Lagerman får sina minnesplaketter  [3/9]

Klara, färdiga, spring!  [4/9]

Cajsa och Alma Östberg från Kärda skjuter mot fallmålen.  [5/9]

Tidtagare Felix Eriksson  [6/9]

Älmhults-, Värnamo- och Rydaholmsskyttar intar vallen.  [7/9]

Mästergrillare Björn Bjarnason och Fredrik Rydberg  [8/9]

Ledare från Värnamo i en tuff kamp  [9/9]

Den nya anläggningen är till stor del resultatet av att föreningsverksamheten drabbades av coronapandemin. Föreningens stora verksamhet, luftgevärsskytte, bedrivs i en inomhushall och när restriktionerna var som hårdast stod verksamheten still.

– Vi såg ett behov av mer utomhusaktivitet och ville även utöka nyttjandet av vår skjutbana Källäng, förklarar föreningens ordförande Lars Bergdahl.

Valet föll på grenen Target Sprint som Skyttesportförbundet lobbat för och som han och föreningskamraten Leif Danielsson också sett som uppvisningsgren när de besökte världscuptävlingar i München några år tidigare.

– Problemet var att det inte fanns så mycket information att utgå från. Vi hittade ett reglemente på engelska men det var ont om refererensanläggningar. Från början planerade vi mobila ställ, som vi också byggde, men sedan bestämde vi oss för att det var lika bra att göra en fast anläggning.

Under våren 2021, när all annan verksamhet stod still, fick det trogna ledargänget i stället sysselsättning ute på skjutbanan. Samtidigt med Target Sprintbanan byggdes också ett grillhus och hela elanläggningen fick en rejäl uppfräschning.

– Det här hade aldrig varit möjligt att genomföra utan en stor portion ideellt arbete. #jobbetsomintesyns brukar en skyttevän i Kristianstad kommentera. Vi ska heller inte glömma alla de sponsorer och bidragsgivare som hjälpt oss, påpekar Lars.

Förra sommaren gjordes en smygstart av Target Sprint-skyttet men den officiella invigningen fick vänta till den  fina majdagen. Efter ett välkomsttal från Lars Bergdahl fick fyra skyttar från föreningen äran att springa genom invigningsbandet: Camilla Björnsdottir, Rasmus Rydberg, Karl Lagerman och Emil Lagerman. De sprang tre varv x 400 meter mixat med två skjutningar med luftgevär mot fallmål. För de som inte ville springa så långt fanns även ett kortare varv på 160 meter. På plats fanns också inbjudna skyttar från föreningarna i Skillingaryd, Kärda, Anderstorp, Rydaholm, Burseryd och Älmhult. Man kan skjuta både liggande och stående och en av de som vågade sig på stående var Kattis Andersson från Älmhult:

– Jättekul att prova på, man blev taggad! Vilket arbete som ligger bakom anläggningen och dagens arrangemang!

I grillstugan jobbade föreningens båda grillmästare Björn Bjarnason och Fredrik Rydberg febrilt med att langa fram hamburgare till alla gäster.

– Det körde ihop sig lite när vi kom i otakt med glöden men vi löste det också, skrattar de glatt innan de tillfälligt lämnar grillen för att springa ett invigningsrace.

Fredrik Rydberg gick ut hårt på första varvet, men trots den korta banan blev han slagen av sonen Rasmus Rydberg som gjorde dagens snabbaste runda på långa banan på tiden 6.42.

– Nu har vi invigt vår bana. Den är lätt att rigga och det krävs egentligen inte mer än två ledare för att genomföra en aktivitet. Detta tror vi på och vi ser att det finns stora möjligheter till ett tätare samarbete och fler gemensamma aktiviteter med närliggande föreningar, konstaterar Lars nöjt när han ser ut över folksamlingen.

Text och bilder: Värnamo Skytteförening

Taggar

Dela