Nyheter

Öppnade dörren till framgång

Nyheter – Det är lättare att driva ett företag än man kan tro, tänkte 17-årige Martin Johansson när han i somras beslöt sig för att starta eget. Nu omsätter hans verksamhet sexsiffriga belopp i månaden. 

I juli startade Luverydsbon Martin Johansson eget tillbehörsföretag till bilar och a-traktorer. I dag omsätter hans verksamhet sexsiffriga belopp i månaden.

För Luverydsbon Martin Johansson har handel alltid legat honom nära tillhands. När han gick på högstadiet började han sälja så kallade skins (olika designer) till datorspelet Counter-Strike: Global Offensive (förkortas CS:GO). Därefter började han sälja märkeskläder, vilket han höll på med till att ha slutat nian. När han började på Thorén Business School i Växjö fick han en tanke om att starta en tillbehörsverksamhet till a-traktorer och bilar. I juli månad startade han officiellt sitt företag Diodlagret.

– Jag kör a-traktor på fritiden och när jag började kolla runt efter tillbehör till bilen visade det sig att det saknades en plattform där det gick att handla allting samtidigt. När det handlar om e-handel så kan man  inte bara sälja skor, utan även kläder. Man köper hellre allt på ett och samma ställe, säger Martin som bor utanför Rydaholm.

Han började med att sälja LED-lister i olika längd och fyra olika dekaler. I dag omfattar hans verksamhet ett brett utbud. 

– Jag säljer dekaler, LED-lister, billaddare, bilvårdsprodukter, doftspray, doftgranar, positionsljus med mera. Jag började med fyra dekaler. I dag säljer jag 300 olika, säger Martin. 

På fem månaders tid har verksamheten exploderat. I dag omsätter Martins företag över 100 000 kronor i månaden.

– Nyckeln till det hela ligger i att jag har hittat min målgrupp. Jag marknadsför mig via Instagram, där jag driver två konton. Det ena är ett företagskonto, det andra ett konto som jag tillägnar a-traktor-kulturen. Hittills har jag över 40 000 följare totalt på båda kontona och det bara växer, säger Martin.

Men han ser också en problematik för yngre företagare.

– Ett stort problem för företagare under 18 år är att man får ingen kreditvärdighet, att man inte får beställa varor eller ta tjänster mot faktura. Finns det ingen vuxen som vill hjälpa en så går det inte. Jag är väldigt glad över att pappa stöttar mig i det här, för utan honom hade det här inte gått.

Något även pappa Per-Olof Andersson ställer sig bakom.

– Jag är otroligt glad över all hjälp från alla inblandade parter som vi har varit i kontakt med inför företagsstarten. Utan deras hjälp hade det här inte varit möjligt. Det är otroligt tufft för unga företagare att etablera sig när man har den här problematiken att tackla. Det måste bli bättre! 

För den unge Luverydsbon blir det bråda dagar. Fritiden varvas mellan att studera, köra a-traktor och att packa varor.

– I går (läs tisdag) packade jag klart nästan allt från black friday och inför jul. Bara mellan den 1 och den 6 december har jag fått 300 beställningar som ska packas ihop och skickas iväg. När man har kul så fixar man det. Det bästa med det här företaget är att jag har kul och att man kan tjäna pengar på det. När man har roligt, så flyter det bara på. 

Taggar