Nyheter

Olämpligt med totalförbud gällande försäljning av fossila bränslen

Nyheter I ett pressmeddelande från Naturskyddsföreningen som anlände till redaktionen tidigare i veckan är det både nödvändigt och möjligt att förbjuda försäljning av diesel och bensin redan till år 2030. Vad säger lokala Naturskyddsföreningen?

De fossila utsläppen måste ner till noll, och för att nå dit krävs ett förbud. Samtidigt är majoriteten av svenska folket positivt inställd till ett liv utan fossila bränslen, enligt en ny undersökning från Sifo som Naturskyddsföreningen beställt.

– Vi befinner oss mitt i en klimatkris. Det kan låta drastiskt att förbjuda försäljning av bensin och diesel redan till år 2030, men det är både möjligt och nödvändigt. Det finns ingen tid spilla. Omställningen till ett fossilfritt samhälle måste ta ordentlig fart nu för att de allt värre konsekvenserna av klimatkrisen ska kunna undvikas, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Vi fick en kommentar från kommunens naturskyddsföreningen, Peter Thoren, som beskriver det så här; 

– Det vore säkert möjligt att förbjuda försäljning av diesel och bensin 2030 under vissa förutsättningar. För det första behöver allmänheten genom fortsatt upplysning göras medveten om att allvaret i klimatförändringar innebär att användningen av fossila bränslen måste upphöra. För det andra behöver motsvarande förbud planeras i andra nationer i världen. Först då kan det vara möjligt att få acceptans för ett sådant förbud i Värnamo kommun och i andra kommuner i Sverige, menar Peter Thoren.

– För det tredje tror jag att det kan vara olämpligt med ett totalförbud. Ett förbud bör rimligen utformas så att godstransporter med fossildrivna fordon på väg och transporter av enskilda med fossildrivna personbilar upphör. Det kommer då finnas behov för enskilda att resa med kollektivtrafik såsom bussar på landsbygden. Det kan vara rimligt att dessa bussar ska drivas med bensin eller diesel även efter 2030. Av denna anledning menar jag att ett totalförbud kan vara olämpligt, avrundar ordförande i Naturskyddsföreningen Peter Thoren. 

Här finns pressmeddelandet från Naturskyddsföreningen

Arkivbild

Taggar

Dela


8 reaktioner på Olämpligt med totalförbud gällande försäljning av fossila bränslen

Blir inte många som kan köpa en elbil själv får jag ut 14 000 efter skatt är 57 år lever själv med ett barn och hur ska ungdomen kunna ha råd att köpa en elbil när de tagit körkort samtidigt som de måste spara till ett eget boende.
”en som ger upp att ha råd att bo på landet”

Antagligen behöver bilindustrin återigen hjälp med försäljningen av nya bilar, liksom när dieselbilar slog igenom.
Politikerna hoppar på tåget naturligtvis. Något nytt som kan ge intryck av miljötänkande och ansvar. Att man dessutom ser till att påskynda avfolkningen av glesbygden ses väl som en positiv biverkan. Egentligen vet jag inte om politiker är dumma eller om de offrar vad som helst på populismens altare. Naturligtvis är inte elbilar någon lösning på miljöproblemen, varken elproduktion eller bilproduktion är någon särskilt miljövänlig produktion även om lilla Sverige har gott om el
Särskilt om kärnkraft kör för fullt

Vore ju ganska bra om man satte pris på bränslet beroende på vart man bor geografiskt. Alla har inte samma kommunikationer som finns i storstäder. Typ bor man i exempelvis Stockholm kan faktiskt bensin och diesel kosta gånger två. Och bor man i glesbygd så borde man betala betydligt mycket mindre då staten inte lägger lika mycket på glesbygden. Och den behövs för mycket av det folk äter och förbrukar kommer därifrån. Och när det gäller fossila bränslen med mera; Varför lägger man inte det ansvaret på bilindustrin? Visst som många skriver elbil… men. Alla har inte råd mycket på grund av dagens bränslepriser och dessutom är el bilen i nystartsfas. Lägga 500 000 kronor på att chansa på en elbil… och nu dessutom skenande elpriser. De största bovarna är våra politiker.

Det är inte fossilbränslet som är problemet i Sverige! Det är skrämselpropagandan som försatt hela världen i skräck! Den förhoppningsvis ringa biltrafiken vi har i Sverige med en modern och avgasrenad fordonsflotta är ett marginellt problem! Jag blir mer bekymrad när jag hör att vi eldar olja i Karlshamn för att ersätta den avvecklade kärnkraften samt att brunkolseldningen nu ökar i Tyskland efter att deras kärnkraft börjat avvecklas! Det enskilt största miljöproblemet är den stora överbefolkningen som aldrig tycks avta! Hur ska man klara av sophanteringen med mera när vi närmar oss tio miljarder människor? Skövlingen av regnskogen i Amazonas nämns inte heller så ofta nuförtiden! All skuld hamnar hos oss bilister som är beroende av våra bilar för att kunna jobba och därmed bidra till samhällets överlevnad!

Mycket fossilbränsle eldas fortfarande upp i landets 60 000 villapannor (siffra enligt pannföreningen) Norge förbjöd redan 2020 husuppvärmning med oljeeldning. Har sett någon siffra att oljeuppvärmningen i Sverige stod för lika mycket utsläpp som hela vår biltrafik. Så man kanske borde skära där det gör mest verkan och minst påverkan för samhället och fortskaffningen, men politiker saknar som vanligt helikopterperspektivet.

Angående det höga dieselpriset: så kontrade Lidl med att slumpa ut rapsolja för halva mackpriset det vill säga 25 kronro för 2 liter förpackningar. Det var rusning – argument hördes från personal att man inte fick fylla hela vagnar.

Så klokt skrivet, precis så tänker jag.
Vi måste stå upp, vi har ju rätt.
Förslag hur vi ska åtgärda?

Oavsett om man i framtiden vill resa eller ej, tror jag inte på förbud, snarare uppmuntran.

Och se dess uppmuntran har inte kommit den stora skaran av det till del, av folket, som dessa fordon innehar.
Det vore en skymf att göra sådana pass justeringar också, att de inte skola kunna uppvisa sina fordon heller, tycker jag.
Nej, till framtidens makter som fasar ut våra tillgångar- för att Sverige ska formas till ett U-land.
För den resan verkar det bliva numera.
När både besparingar kan sträcka sig fram till att plocka bort att det inte ska flaggas något mera i Sverige.
Huruvida gamla läckerheter som de forna ”raggarebilar” som drivs med bensin, ska de stympas av och vara ”förpassade i en forntid”- det som folket gärna vill ta del av och uppleva i närtid-härtid.
Snart blir det buller i bong i vårt rike, verkar det som.

Kommentarsfunktionen är stängd