Nyheter

Nytt projekt: Barn på cykel på skogstur 

Nyheter På Ur och Skur-förskolan Borgen i Värnamo har man precis sjösatt ett projekt där barnen får tillgång till balanscyklar och möjlighet att cykla i skogen.

Träning i bergscykling. Foto: Linda Svensson  [1/5]

Cykla är kul. Foto: Linda Svensson  [2/5]

Redo. Foto: Linda Svensson  [3/5]

Fint i skogen. Foto: Linda Svensson  [4/5]

Träning hjälper. Foto: Linda Svensson  [5/5]

• Varför då? 
– Jo, därför att i tidig ålder kan barnen då få en enkel, trygg och rolig relation till två hjul. För vi tror att ju tidigare och bättre den relationen skapas, desto större är sannolikheten att barnen över tid får en naturlig relation till en cykel. Antingen till och från skolan, kompisar eller som rekreation. Det långsiktiga målet med satsningen är att byta ut kortare persontransporter från motordrivet till muskeldrivet. För det vinner alla på – inte minst folkhälsan och miljön, noterar Marcus Melin i Friluftsfrämjandet.
Projektet är ett samarbete mellan Friluftsfrämjandets Riks, Friluftsfrämjandet Värnamo och ett företag i cykelbranschen.
Förskolan har fått tillgång till fem så kallade balanscyklar – cyklar utan pedaler – samt handledning av Friluftsfrämjandets moutianbikeledare. Man vill att barnen i tidig ålder ska få en bra relation till cykling.
Tanken är att personalen och barnen ska använda dem i den dagliga verksamheten med stöd från ledarna i Friluftsfrämjandet. Cyklarna ska kunna användas när barnen ska på utflykt någonstans eller bara för att ha roligt och utvecklas på någon av alla banor som finns närheten av förskolan.
Att valet föll på Värnamo för att köra detta pilotprojekt beror dels på att Friluftsfrämjandet har en omfattande mountainbikeverksamhet för barn här, dels att det finns fantastiska förutsättningar för cykling runt förskolan.
Taggar

Dela