Nyheter

Nytt integrationsprojekt i kommunens regi

Nyheter Värnamo kommun har startat ett nytt integrationsprojekt. Projektet, som har titeln "Om vi fick bestämma" vänder sig till nyanlända som just nu genomgår grundläggande utbildning i svenska språket.

Nazarin Rahimi, Zahra rahimi samt Foruzoh Skamsoddin är tre av deltagarna på projektet.  [1/6]

Jenny Lindhal och Christer Fredriksson berättade bland annat om vilka finnesser arbetssökande kan använda sig av på Arbetsförmedlingens hemsida.  [2/6]

Adam Svensson, företagslots hos Värnamo Näringsliv presenterade sig för deltagarna.  [3/6]

Ett 20-tal ungdomar deltar i projektet.  [4/6]

Christer Fredrikson gav information från Arbetsförmedlingen.  [5/6]

Projektledaren Cecilia Carlsson..  [6/6]

Målgruppen är ungdomar mellan 16 och 24 år, som ännu inte hittat ut på den svenska arbetsmarknaden.
Projektledare är Cecilia Carlsson och hon berättar att syftet är att utrusta deltagarna med de kunskaper som krävs för få ett arbete.

– Målet är att rusta unga nyanlända för att etablera sig på arbetsmarknaden och i samhällslivet, förklarar hon.
Sammanlagt är det ett 20-tal ungdomar som ingår i projektet. Samtliga av de som deltog på Gummifabriken studerar nu grundläggande svenska på Figy.
Just nu är projektet inne i en intensiv fas. Under tre dagar ska deltagarna, som ett led i projektet, träffas på Gummifabriken. Där kommer deltagarna få möta bland annat företrädare för olika arbetsplatser, Arbetsförmedlingen och från Näringslivet.

På  tisdagen inleddes det hela med en information på Gummifabriken.  FiGy:s studie- och yrkesvägledare som kom och berättade om vilka olika vägar man kan gå när man vill studera. Det gjordes även ett studiebesök på Smålands Tekniska College. På onsdagen blev det mer information, denna gången från Arbetsförmedlingen.
Christer Fredriksson och Jenny Lindahl från Arbetsförmedlingen är det som håller i den informationen.
– Tanken är att ge ungdomarna tips och råd. – Dessutom är vi här för att svara på eventuella frågor som de har, säger Fredriksson.
– Målsättningen är inte att dessa ungdomar ska få ett arbete i morgon, men att de kanske kan få ett sommarjobb nästa år, det är ett arbete på sikt, förklarar Christer Fredriksson

I morgon kommer deltagarna att på vara med på en mängd olika studiebesök. 
Värnamo Modellen AB, City Gross, Äldreboendet Luddö, samt Hotell Vidöstern och Hörle Tråd är arbetsplatserna som ska besökas under morgondagen.

Taggar

Dela