Nyheter

Nyfikenheten lockade Maria till politiken

Nyheter Nyfikenheten för människor lockade Maria Johansson till politiken. Nu är hon halvvägs genom sin första mandatperiod som ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Maria Johansson brinner för kunskap och lärande.

Maria Johansson beskriver de första två åren som nämndordförande för skolan som spännande och lärorika.
– Det är mycket att sätta sig in i rörande skolans verksamhet. Introduktionen från förvaltningens sida har skett på ett mycket bra sätt och jag har lärt mig mycket. Jag ser fram emot nästa halva och all kunskap man får ta till sig, säger hon.

Maria Johansson beskriver sig själv som en nyfiken person. I rollen som barn- och utbildningsnämndens ordförande får hon ofta utlopp för sin nyfikenhet.
– Skolan är en bra läromästare och det viktigaste uppdraget för skolan är att förmedla kunskap. Skolan ska vara till för alla och alla ska få möjligheten att få uppnå sina mål, men även få lust att lära sig mer. Vi lär oss saker hela livet, vilket gör det så spännande. När vi är ute på presidiebesök på skolor och träffar ledning, elever och lärare, så känner man sig som en svamp. Man vill suga in så mycket information som det bara går.

Maria påbörjade sin politiska bana inom medborgarnämnden, först som ledamot och granskare i fyra år. Vid ett tillfälle råkade hon nämna att hon kunde tänka sig att bli ordförande i nämnden.
– På vägen hem började jag fundera över varför jag sade det? Sedan började orden sjunka in och så fick jag frågan om att få bli nämndordförande. Det var spännande och lärorika år, eftersom jag genom det uppdraget fick möjlighet att ge människor förutsättningar att ta ansvar för sina egna liv, säger Maria Johansson.

Under åtta år var Maria Johansson ordförande i medborgarnämnden, innan hon fick frågan om hon ville ta klivet över till barn- och utbildningsnämnden. Hon beskriver klimatet i nämnden som tryggt med bra samarbeten över gränserna.
– Carina Kjellman (vice ordförande) känner jag sedan min tid i medborgarnämnden. Och jag känner mig trygg med Britt-Marie (Sellén Nilsson), hon är en stöttepelare. Man ska komma ihåg att vi gör allt arbete tillsammans. När vi gjorde målstyrningsarbetet, så gjorde vi det tillsammans. Det roligaste just nu är att vi har vänt på den nedåtgående trenden angående kunskapsresultat och att allt fler elever når sina mål. Det visar att vi är på rätt väg.

Vid sidan om nämnduppdraget arbetar Maria Johansson ibland som medicinsk sekreterare på akuten i Växjö. Hon ser likheter mellan uppdragen.
– Inte minst att det här är oförutsägbart, vilket jag alltid har gillat. Man vet aldrig hur en dag blir. Jag kommer ihåg när jag var på medborgarnämnden och var socialjour under veckorna. Mitt i natten kunde jag prata med en orolig förälder en timme och sedan gå och lägga mig direkt efter avslutat samtal, somna och vara igång som vanligt nästa dag. Så det oförutsägbara gillar jag, att man aldrig vet vad som händer från en dag till en annan. Det är ju lite så livet är!

Taggar

Dela