Nyheter

Ny nämndsordning och pengar till tre nya förskolor

Nyheter Pengar till nya förskolor, ny nämndsordning och ett särskilt uppdrag för att öka valdeltagandet vid nästa val. Det var bland annat resultatet av kommunfullmäktiges sammanträde under torsdagskvällen.

Pengar till nya förskolor, ny nämndsordning och ett särskilt uppdrag för att öka valdeltagandet vid nästa val. Det var bland annat resultatet av kommunfullmäktiges sammanträde under torsdagskvällen. Arkivbild: David Alin

Nya förskolor

Fullmäktige tog beslut om pengar till att bygga tre nya förskolor, två i Värnamo stad och en i Bredaryd. Dessa ska stå klara 2024 och tillsammans kostar de cirka 150 miljoner kronor att bygga.

Utöver detta beslutade fullmäktige om ytterligare 14 miljoner kronor till nya Trälleborgsskolan och ytterligare 27 miljoner till Park Arena.

Budget och skattesats

Kommunfullmäktige beslutade om verksamhets- och driftbudget 2023, verksamhets- och driftbudgetplan 2024-2025, investeringsbudget 2023 samt investeringsplan 2024-2027.

I beslutet ingår också att skattesatsen ska vara 21,52 procent under 2023, vilket är samma som under 2022.

Här kan ni läsa mer om alliansens budget.

Ny nämndsordning

På sitt sammanträde beslutade kommunfullmäktige om en del ändringar i nämndsordningen jämfört med tidigare. I korthet innebär det:

– Från 1 januari 2023 ska kommunstyrelsen bestå av 13 ledamöter och 13 ersättare. Nuvarande kommunstyrelse är 15 ledamöter och 15 ersättare.

– Ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande i kommunstyrelsen ska vara heltidstjänster.

– Upphandlingsnämnden upphör 31 december 2022.

– Den 1 januari bildas ett näringsutskott under kommunstyrelsen. Utskottet får ansvar för upphandling, mark- och exploateringsverksamheten samt näringslivsfrågor där kommunen är representerad. Utskottet består av fem ledamöter och fem ersättare i kommunstyrelsen. Förste vice ordförande i kommunstyrelsen blir ordförande i utskottet.

– Vid årsskiftet upphör tekniska utskottet och en ny nämnd bildas, teknik- och fritidsnämnden. Den nya nämnden har nio ledamöter och nio ersättare.

– Ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande arvoderas till 100 procent. Tidigare har ordförande och vice ordförande arvoderats till 100 procent och andra vice ordförande till 80 procent.

Utreda överföring av verksamheter

Kommunledningsförvaltningen fick i uppdrag att utreda förutsättningar för och konsekvenser av en överföring av verksamheterna fordonshantering, lokalvård och fastighetsservice till serviceförvaltningen. Utredningen ska redovisas senast 30 april.

Ökat samhällsengagemang

Fullmäktiges presidium, det vill säga ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande, fick i uppdrag att under mandatperioden 2023-2026 aktivt utveckla och arbeta med demokratifrågor i kommunen. Syftet är att höja valdeltagandet samt att öka samhällsengagemanget i civilsamhället och bland ungdomar.

Taggar

Dela