Nyheter

Ny fördjupad översiktsplan på gång 

Nyheter En ny fördjupad översiktsplan över Värnamo stad är på gång. 

En ny fördjupad översiktsplan över Värnamo stad är på gång. Arkivbild

Den gällande fördjupningen av översiktsplanen för Värnamo stad, även kallad FÖP:en, från 2006 är i stora delar inaktuell. Därför beslutade samhällsbyggnadsnämnden den 23 januari 2019 att en ny fördjupad översiktsplan för Värnamo stad ska tas fram. Arbetet har letts av samhällsbyggnadsförvaltningen och påbörjades 2019. 

Syftet med fördjupningen av översiktsplanen är att vägleda i utvecklingen och planeringen av Värnamo stad. Fördjupningen ska skapa förutsättningar för omställning till en långsiktigt hållbar stad och samtidigt bidra till ökad tillväxt och attraktivitet. Förtätning, hållbar markanvändning och omställning till hållbara trafikslag ligger i fokus för utvecklingen av planen. 

Planförslaget var utställt för samråd mellan den 7 september och 11 november 2020. Under samrådstiden inkom 49 yttranden, vilka sammanställdes i en samrådsredogörelse som samhällsbyggnadsnämnden ställde sig bakom den 24 mars 2021. Synpunkterna handlade främst om stadens utbyggnad söderut, frågan kring centralt belägna parkeringsplatser samt koloniområdet Åkroken. 

Planförslaget var utställt för granskning mellan den 24 maj och 23 augusti 2021. Under granskningen inkom 28 yttranden som bland annat rörde frågor kopplade till skolor, Apladalen och stadsnära odling. 

Efter avslutad granskning uppmärksammade den politiska styrgruppen att några av den fördjupade översiktsplanens ställningstaganden behövde bearbetas för att majoriteten i kommunfullmäktige ska kunna ställa sig bakom dem vid antagandet av planen. Frågan kring omställningen mot mer hållbara transporter har varit den mest diskuterade, vilket ledde till ett behov av politisk förankring. Resultatet  blev att vissa ställningstaganden omformulerades och något enstaka avlägsnades. 

Inkomna synpunkter har sammanställts i ett särskilt utlåtande som redovisar hur kommunen tillgodosett synpunkterna och förslag på ändringar inför antagandet av FÖP:en i kommunfullmäktige. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att ställa sig bakom utlåtandet den 8 december 2021. 

Planhandlingarna har efter granskningen och den politiska förankringen reviderats i enlighet med det särskilda utlåtandet. De revideringar som gjorts utifrån det särskilda utlåtandet bedöms inte ändra planförslaget väsentligt enligt det tredje kapitlet, 18:e paragrafen i plan- och bygglagen. Inte heller bedöms revideringarna bryta mot planförslagets huvudsakliga syfte om hållbar utveckling för Värnamo stad. Nedan sammanfattas ändringar av större betydelse som gjorts efter granskningen av den fördjupande översiktsplanen. 

– Följande ställningstagande har tagits bort: ”Kommunen ska minimera kapacitetshöjande åtgärder för bilinfrastruktur.” 

– Den till planförslaget hörande lokaliseringsutredningen för grundskolor i Värnamo stad har kompletterats med ytterligare ett lokaliseringsalternativ invid Apladalsskolan, där sim- och ishallen ligger i dag. Alternativet har tagits med i antagandehandlingen.

– Antagandehandlingen har kompletterats med ställningstagande om att ta fram planeringsunderlag och genomföra inventering av friluftslivs- och naturvärden i och kring Apladalen. Den nuvarande natur- värdesinventeringen från 1970-talet bedöms inte vara aktuell. Inventeringens syfte är delvis att bidra till ett ökat skydd för området ge- nom aktuellt underlag.

– Antagandehandlingen har kompletterats med ökat fokus på stadsnära odling. Kriterier för lämpliga lokaliseringar för stadsnära odling har förts in i syfte att verka för ökad möjlighet för odling för stadens invånare.

– Det raster i mark- och vattenanvändningskartan som tidigare redovisade omvandling av Sörsjö kolonistugeområde har tagits bort.

Utöver ovannämnda revideringar har även vissa omformuleringar, sammanslagningar av ställningstaganden sam mindre samt mindre korrigeringar av text och kartmaterial gjorts. 

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 18 maj att skicka förslaget vidare till kommunstyrelsen, som i sin tur på tisdagens möte beslutade att godkänna och skicka vidare föreslaget till kommunfullmäktige för antagande. Om planen antas i kommunfullmäktige, och om inga överklaganden sker, får planen laga kraft efter tre veckors tid. 

– Det känns otroligt skönt att vi har kommit så här långt, men satt långt inne, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C).

– Det ska inte behöva ta från 2006 till 2022 att få en ny fördjupad översiktsplan på plats, så det känns väldigt skönt att snart ha den på plats, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande Azra Muranovic (S).

Taggar

Dela