Nyheter

Naturvårdsbränning framflyttad

Nyheter Vid naturreservatet Nennesmo nordväst om Bredaryd skulle naturvårdsbränning startat vid lunchtid men väderläget har ändrat planeringen

Arkivfoto

Naturreservatet ska skötas med naturvårdsbränning för att återskapa naturvärden och idag vid lunchtid skulle den planerade naturvårdsbränningen startat. Men på grund av väderläget är naturvårdsbränningen framflyttad till imorgon.

Bränningsobjektet omfattar ungefär tio hektar och ligger inom naturreservatet och Natura 2000-området Nennesmo. Bränningsområdet består till största delen av fastmark med barrblandskog med barrsumpskog och upp till 200-300 år gamla tallar.

Bränningen kommer att genomföras av Skogssällskapets förvaltnings AB, som har tidigare erfarenhet från flera bränningsuppdrag. Länsstyrelsen kommer att ha personal på plats under bränningen.

Rökutvecklingen blir ofta kraftig vid en naturvårdsbränning och röklukt kan kännas i flera dagar. Det är tyvärr svårt att förutse var röken tar vägen på längre avstånd från brännan, då det bland annat beror på hur luftlagren är skiktade. Små ändringar i vindriktningen kan snabbt ge stora förändringar i vart röken sprider sig och var det kan uppstå mer koncentrerade ansamlingar av rök.

Länsstyrelsen vill uppmana dig som besöker något av naturreservaten efter bränningen att iaktta stor försiktighet, eftersom trädrötter och stammar kan ha brunnit av och då riskerar att falla ljudlöst, särskilt vid blåsigt väder.

Källa: Länsstyrelsen

Taggar

Dela