Nyheter

MSB ger råd kring brandfaran

Nyheter Under midsommarhelgen och i början av nästa vecka är risken för skogsbränder hög i stora delar av landet och extremt hög i vissa delar av södra Sverige.

MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – uppmanar allmänheten att vara försiktig i skog och mark, följa lokala brandriskprognoser som finns på respektive kommuns webbplats.

Prognosen pekar på strålande midsommarväder på många håll i Sverige – men med det kommer också en del risker. Information om aktuell brandrisk och eldningsförbud brukar också sändas i Sverige Radio P4. Ett bra tips är också att ladda ner appen Brandrisk ute. Den hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Appen hjälper dig att minska risken för att starta gräs- och skogsbränder och lär dig mer om säker eldning utomhus. Appen finns att ladda ner där appar finns.

– Om det inte råder eldningsförbud och du väljer att göra upp eld är det viktigt att välja en plats där elden inte kan spridas till annat brännbart, som träd, buskar eller gräs. Låt elden brinna ut helt och hållet innan du lämnar platsen och släck ordentligt med vatten så att all glöd slocknar. Vattna även rikligt på resterna av elden/askan och runt eldningsplatsen, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

Han fortsätter:
– Eldningsförbud innebär att du inte får elda utomhus i skog eller nära skogsområden. Förbud gäller ett utpekat område. Den som utfärdar eldningsförbudet kan välja att tillåta eldning på till exempel fasta grillplatser. Kontrollera alltid vad som gäller där du är innan du börjar grilla.

MSB har från och med Midsommarafton åtta helikoptrar i 90 minuters beredskap. Fördelningen ser ut så här:

2 i Luleå
2 i Östersund
2 i Västerås
2 i Jönköping

MSB har också fyra skopande flygplan i 180 minuters beredskap placerade på Skavsta flygplats i Nyköping.

– Helikoptrarna ställs i beredskap på platser i landet där risken för skogsbränder är som störst, och det omprövas hela tiden. Om räddningstjänst begär stöd från MSB så kan de sättas in i ett tidigt skede, vilket minskar risken för att de bränder som uppstår växer till omfattande och svårsläckta skogsbränder. Samma taktik kan vi använda för våra skopande flygplanen. Vi har också beredskap för att kunna stötta andra länder inom EU, säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB:s operativa avdelning.

Pressbilld

Taggar

Dela