Nyheter

Motionen: Energibesparingar ska ingå i rot-avdrag

Nyheter I en motion till riksdagen föreslår riksdagsledamoten Camilla Rinaldo Miller (KD) att energieffektiviseringsåtgärder, såsom fönsterbyte eller tilläggsisolering, ska ingå i Rot-avdraget.  

I en motion till riksdagen föreslår riksdagsledamoten Camilla Rinaldo Miller (KD) att energieffektiviseringsåtgärder, såsom fönsterbyte eller tilläggsisolering, ska ingå i Rot-avdraget. Bilder: Pixabay/Press

Läs motionen i sin helhet nedan: 

Förslag till riksdagsbeslut

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över Rot- avdraget till att även innefatta energieffektiviseringsåtgärder och tillkännager detta för regeringen.

2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda om även varor och material ska innefattas i Rot-avdraget, i de fall det går att hänföra till åtgärder som är energieffektiviserande och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi ser att en generell kostnadsökning på el breder ut sig över Europa och Sverige är inget undantag. Orsakerna är många men några av de avgörande faktorerna är en ökad energiförbrukning och nedmontering av planerbar energi.

För att klara den gröna omställningen krävs högre produktionskapacitet vilket också kräver långsiktiga åtgärder för att säkerställa en stabil och tillräcklig energiförsörjning. Detta går inte att lösa snabbt och kortsiktigt utan behöver ske dels genom en smartare och effektivare energianvändning, dels en utbyggd elproduktion.

För många hushåll kommer vintern innebära höga energikostnader och oro för att kunna betala sina elräkningar. Därför bör i privata hushåll uppmuntras till energieffektiviserande åtgärder genom att Rot-avdraget utvidgas till att även inkludera varor och material som ger energibesparingar. Detta bör utredas. Möjliga åtgärder som utredningen kan ha som utgångspunkt skulle kunna vara exempelvis tilläggsisolering av fastighet, fönsterbyte, byte av vitvaror eller värmekälla. 

Utöver de positiva effekter en smartare energianvändning medför kan också tilläggas att det skapar arbetstillfällen. Den ekonomiska prognosen för de kommande åren är ansträngd och visar på högre arbetslöshet. Denna typ av åtgärd kan lindra den förväntade lågkonjunkturen.

Camilla Rinaldo Miller (KD) 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Motionen: Energibesparingar ska ingå i rot-avdrag

Ta bort allt vad rot och rut är. De som inte har råd och möjlighet ska inte subventionera besuttnas kostnader.
Totalt vansinne från allra första början, att ta från de fattiga och ge till de rika.

Motion från Miljöpartiet

Utgiftsområde 21 Energi
Motion 2022/23:2168 av Marielle Lahti med flera (MP)

KD motion
ROT 30 procent av arbetskostnad/maximalt 50.000 kronor/år och då skulle det bli 30 procent i rabatt på inköpt material

MP motion
Miljöpartiet vill att staten tar en mer aktiv roll i att stötta hushållen och företagen i denna utveckling. Vi föreslår ett stöd under nästkommande två år där staten tar 80 procent av kostnaden för alla åtgärder som effektiviserar energianvändningen för hushåll och fastighetsägare. Vi satsar sammantaget 7,5 miljarder på denna krisåtgärd

Kommentarsfunktionen är stängd