Nyheter

Monolit uppsatt i Hagshult

Nyheter För några dagar sedan upptäckte Jonas Eklund i Packebo i Hagshult när han kom hem från några dagars ledighet att det plötligt stod en monolit i trädgården.

Monoliten i Packebo

Vare sig han eller flickvännen vet vem som placerat den där:
– Vi tror att någon placerade den där natten mellan fredag-lördag, säger Jonas.

Monoliten står stadigt i backen är cirka två meter hög. Jonas själv är 193 centimeter och monoliten är bara något högre.

I lördags kom Jonas Eklund hem och mötte då av en ny skapelse i trädgården

– Har hört att de började dyka upp i Egypten och USA och har spridit sig även till Sverige.

Nyligen upptäcktes en monolit utanför Hånger söder om Värnamo och nu är det dags för byn Packebo i Hagshult norr om Värnamo belägen i Vaggeryds kommun. Det här påminner lite om de så populära rondellhundarna kring 2005.

Den först utpekade monoliten i Sverige hittades för drygt tre veckor sedan utanför Arboga.

Den nu aktuella monoliten är tillverkad av plåt och poppnitad. Det är en enkel konstruktion men samtidigt ganska väderbestående.

– Inte så snygg direkt, säger Jonas Eklund som dock inte funderat på om den ska få stå kvar eller inte.

På flera platser har monoliten försvunnit efter några dagar när kanske den som satt upp den fått sin respons.

Liknande monoliter har dykt upp runt om i världen och ofta på lite avlägsna platser. Kanske som i Packebo mellan Hagshult-Klevshult.

• Tipsa oss
Om våra läsare uppmärksammar fler monoliter går det bra att kontakta oss på redaktionen@skillingaryd.nu eller redaktionen@vmo.nu.

• Om monolit ur Wikipedia:
En monolit är ett större föremål, ofta ett monument som tillverkats ur ett enstaka massivt stycke sten eller annat hårt material, till exempel nordiska runstenar. Monolit kan även beteckna naturliga formationer som består av enstaka stora stenblock eller klippor. Vanligtvis är det erosion som exponerar sådana bildningar, där denna har låtit den hårdare och solida metamorfa klippan stå kvar, såsom de gotländska raukarna. För att kvalificera som monolit bör dock en sådan horst vara fri från underliggande berg. De två största kända ligger i Australien. Såväl naturliga som konstgjorda monoliter är ibland förknippade med riter eller legender.

Taggar

Dela


1 reaktion på Monolit uppsatt i Hagshult

Kommentarsfunktionen är stängd