Nyheter

Moderaterna vill öppna upp för byggnationer i strandnära miljöer

Nyheter Kommunstyrelsen beslutade i går att godkänna den översiktsplan som kommunfullmäktige ska fatta beslut om vid nästa sammanträde.

Moderaterna reserverade sig mot kommunstyrelsens förslag att godgänna den nya översiktsplanen. Från vänster: Gottlieb Granberg, Agnes Johansson ocg Tobias Pettersson.

Men beslutet var inte enhälligt. Moderaterna valde att reservera sig och i stället marknadsförde partiet ett eget förslag.
Ett förslag som bland annat innebär att en andra utställning av översiktsplanen ska genomföras för att inkomna synpunkter gällande bland annat LIS- och tätortsnära områden i större omfattning ska beaktas.
Det handlar bland annat om strandskyddet, där Moderaterna är för att man ska få bebygga vissa strandnära tomter.

– Vi vill att man gör om upplägget så att bebyggelse i strandnära läge bör kunna anpassas runt hela sjöar, exempelvis genom att ange hur stor andel i procent av strandremsan som får bebyggas runt respektive sjö, säger Tobias Pettersson, ordförande för Nya Moderaterna i Värnamo i  ett pressmeddelande.
Partiet hade också invändningar kring en formulering som handlade om kollektivtrafiken.
– Vi vill att man ändrar texten om att bebyggelse bör anpassas efter kollektivtrafik ska ändras till att kollektivtrafiken anpassas efter bebyggelse, förklarar Pettersson.

Partiet har fått viss medhåll från kommunens tjänstemän. I ett utlåtande som Moderaterna hänvisar till heter det: Kommunen gör bedömningen att det inte är möjligt att, utan en andra utställning, inför ett antagande av översiktsplanen dels göra principiella ändringar av kommunens ställningstagande och inte heller att göra ändringar av de i planförslaget utpekade geografiska områdena. Detta gör det svårt att tillgodose stora delar av moderaternas yttrande.

– Vi anser att översiktsplanen bör förankras i större utsträckning bland medborgarna, särskilt i kransorterna. Vi anser också att de inkomna yttrandena är av den karaktär att ytterligare en utställning av översiktsplanen bör genomföras. Kommunen gör bedömningen att det inte är möjligt att, utan en andra utställning, inför ett antagande av översiktsplanen dels göra principiella ändringar av kommunens ställningstagande och inte heller att göra ändringar av de i planförslaget utpekade geografiska områdena. Detta gör det svårt att tillgodose stora delar av moderaternas yttrande”  Vi anser att översiktsplanen bör förankras i större utsträckning bland medborgarna, särskilt i kransorterna. Vi anser också att de inkomna yttrandena är av den karaktär att ytterligare en utställning av översiktsplanen bör genomföras, heter det i ett uttalande som Moderaterna hänvisar till.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Moderaterna vill öppna upp för byggnationer i strandnära miljöer

Ingen, förutom kommunstyrelsen, vet vad det här handlar om.
Gå ut med ordentlig information så att folk får en rejäl chans att tycka till!

Hej Börje!

Det är men anledning av flera saker vi moderater valde att reservera oss, en av anledningarna är precis det du skriver. Översiktsplanen bör vara mer förankrad hos medborgarna innan vi kan ta ställning till den.

// Tobias, Moderaterna

Kommentarsfunktionen är stängd