Nyheter

Modedesigner på Vandalorum

Modedesigner på Vandalorum

Nyheter Vinterns huvudutställning på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo presenterar den svenska modedesignern Bea Szenfeld.

Hon är prisbelönt för sina experimentella konstnärliga plagg i oväntade material, skapade för hand. Bea har de senaste åren nått en bred internationell publik då musikikoner som Björk och Lady Gaga burit hennes plagg.

Utställningen på Vandalorum senare i denna månad fokuserar på Beas senaste arbeten, skapade helt i papper. Genom denna djupdykning ges besökarna en värdefull inblick i variationsrikedomen och de till synes oändliga möjligheterna i ett enda material. Mångfalden i Szenfelds konstnärliga uttryck beror dels på hennes starka drivkraft att testa outforskade idéer, dels på att föremålen tillverkas för hand av formgivaren och hennes ateljémedarbetare. Det omsorgsfulla, avancerade hantverket är avgörande för föremålens levande uttryck och unika formspråk.

I ett separat rum i utställningen visas ett konstverk om att bära sorgen över ett förlorat barn. Verket, som består av 60 barnkroppar i papper i naturlig storlek, är skapat under flera års tid och har möjliggjorts genom ett stipendium från Svenska kyrkan.

Handens arbete står i centrum i utställningen och besökare i alla åldrar bjuds in att tillsammans med Szenfeld skapa tre monumentala konstverk i det voluminösa rummet – alla gjorda i papper. Publiken får på detta sätt en konkret inblick i formgivarens såväl lustfyllda som tidskrävande arbetsprocess. Här visas även fem filmer, varav en följer formgivaren under utställningens uppbyggnad.

Bea Szenfeld är född 1972 i Polen, idag verksam i Stockholm. Hon är utbildad vid Beckmans designhögskola. Hennes verk har ställts ut på bland annat Dunkers kulturhus, Röhsska museet, Liljevalchs konsthall och Somerset House i London samt ingår i samlingarna hos bland andra Statens konstråd, Kulturen i Lund och Nordiska museet. Beas plagg har burits av artister som Lady Gaga, Björk, Ola Salo, Loreen och Laleh. Hon har mottagit en rad priser, däribland H&M:s designstipendium, TV3 Fashion House, Årets blickfång vid Elle-galan och Konstnärsnämndens arbetsstipendium. Bea sommarpratade 2014 och stod för den konstnärliga gestaltningen av Polarprisceremonin 2015. Hon ingår i juryn för Ung Svensk Form och Innovativ Kultur.

Bea Szenfeld. Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur

Taggar

Dela