Nyheter

Min jul – Viktig högtid för Raymond

Nyheter I en serie under julhelgen låter vi några personer i våra bygder berätta om sin jul under rubriken ”Min Jul”.

Jul är gemenskap och tradition, säger Raymond Pettersson

Läraren på Fenix i Vaggeryd och Värnamobon Raymond Pettersson tycker om en traditionsrik jul.
– Framför allt är det en familjetradition, säger han vid intervjutillfället, torsdagen den 20 december, näst sista arbetsdagen för året på gymnasieskolan i Vaggeryd.

Familjen Pettersson firar två julaftnar.
– Ja, den ena blir med min frus släktingar och sedan på juldagen eller annandagen tillsammans med mina halvsyskon med familjer, säger Raymond.
halvsyskon är Carina Johansson från Anderstorp och Olof Sjöholm från Hagshult. Alla är aktiva inom Centerpartiet. Men inte blir det väl politisk snack under julen?
– Jo, säkert en del. Vi stämmer nog av läget och inte minst med tanke på att Olof engagerat sig ganska nyligen.

• Vad minns du från dina första jular?
– Jag är uppvuxen på landet utanför Tranås. Det heter Åbonäs. Där fanns en gammal lada där jag trodde att tomten bodde. Tomte var nog annars oftast pappa eller någon granne. Även om det är längesedan vi hade det stället kör jag förbi någon är jag är i närheten. Det är nostalgi att inte minst se ladan som finns kvar.

Raymond Pettersson vid personalens spex på Fenix 2008

• Vad betyder julen för dig?

– Gemenskap och tradition. Jag håller på det gamla, vill inte köpa färdigkokt skinka och på julbordet ska det vara nästan som förr: Hemgjord korv, dopp i grytan…
– Det enda jag inte äter längre är grisfötter som jag heller aldrig varit så förtjust i. Sedan har jag ändrat lite lätt på matvanorna eftersom jag har diabetes sedan tio år tillbaka. Minskar kolhydrater som potatis. Testar lite mer vegetariskt och julgodis måste jag stå över.

• Vad blir det för dricka?
– Julöl och och även svagdricka som är underskattat. Av princip har vi aldrig haft alkohol i övrigt utom möjligen en lite julsnaps för matsmältnings skull.

• Har ni fått kompromissa något i familjen sedan du gifte dig?
– Nja, men en sak är inte så lätt men där har vi båda fått vår vilja igenom. Det handlar om hur man hänger glittret i granen. Vi brukar retas lite om det. Jag vill ha snirklar och min fru att det hänger rakt ned. Så hemma i Värnamo blir det som min fru vill och stugan i Råhult som jag vill.

Raymond Pettersson vid personalens spex på Fenix 2007

• Firar ni julen både i Värnamo och i Råhult?

– Ja, på dagen i Värnamo och sedan på kvällen i Råhult dit det även brukar komma lite släktingar. Där blir det ingen julmat men lite julgröt. Vi avslutar sedan alltid kvällen med att åka till mässan i Nydala klosterkyrka.

• Hur är det med julklappar?
– Det är inte så viktigt numera men roligare att ge än få. Bäst tycker jag om att få hantverksgrejer – kan var något enkelt som en skärbräda. Vi brukar ha våra inköp klara redan i oktober-november
– Sedan kommer vi att ha en gemensam julklapp/julfirande i mellandagarna för vår mamma för hennes 80-årsdag då vi och Carina med familj året till Göteborgs Stadsteater för att alla se Fanny och Alexander.

Det är med andra ord ganska traditionell jul för Raymond Pettersson med sina närmaste.

Han avslutar:
– God Jul och Gott Nytt År!

Taggar

Dela