Nyheter

”Midsommarblot”: Del 2

Nyheter Här kommer den andra delen i vår sommarföljetong ”Midsommarblot".

Här kommer den andra delen i vår sommarföljetong ”Midsommarblot". Bilder: Pixabay/Historiska Media. Montage: David Alin

Det lät som om hon pratade om en födelsedagsfest. Niklas hade själv blivit förvånad då begravningsentreprenören meddelat honom pappans önskemål om begravningen. Gunnar Tell hade varit en välkänd profil i staden och under flera decennier hade han varit chefredaktör för ortens tidning. Hans begravning kunde ha varit en välbesökt tillställning. Men Niklas tyckte inte att han behövde försvara Gunnars sista vilja inför Jill som inte ens bemödat sig om att meddela att hon skulle komma.

”Ska vi?” sa han och höll upp dörren.

Jill gick före honom och han hörde hur hon drog efter andan när hon fick syn på blomsterhavet. Hälsningarna var så många att de var omöjliga att räkna. Urnan med Gun- nars kvarlevor var placerad på ett podium tillsammans med ett svartvitt fotografi där han stod lutad mot ett räcke med kameran om halsen och pipan i handen.

”Det är precis så jag minns honom”, sa Jill tyst.

Tuva reste sig från stolen och hälsade på sin faster med ett artigt handslag. De båda kvinnorna slog sig ner men lämnade en tom plats mellan sig. Niklas satte sig bredvid Tuva just när kyrkklockorna ringde. Akten var över på mindre än en kvart, i enlighet med Gunnars önskan.

Efteråt blev de tre gästerna stående utanför porten. Avvaktande såg de på varandra. Niklas bytte fot och Tuva skrollade på telefonen.

”Kör du mig till stationen, pappa? Det går ett tåg om en halvtimme.”

”Du vill inte åka med mig då? Jag planerar att köra hem till Stockholm ikväll.”

Tuva skakade på huvudet. ”Jag har redan köpt biljett.”

Taggar

Dela