Nyheter

Mer vattenavledning och berg i marken ger dyrare projekt

Nyheter Trafikverkets inrådan och mycket berg i marken gör kommunens VA-satsning i Forsheda dyrare än beräknat. Framöver diskuterar kommunfullmäktige ett miljontillskott för att ro iland projektet.

Värnamo kommun arbetar för att färdigställa tomten så att Delex kan utöka sin verksamhet.

Den befintliga VA-anläggningen (vatten- och avloppsanläggningen) på Delex tomt Forsheda 5:108 kommer att rivas och tekniska förvaltningen kommer enligt uppdrag att bygga nytt för att ge plats åt exploatören att utvidga sin verksamhet. Befintlig VA-anläggning har ett restvärde per den 31 december 2021 på lite drygt 1 miljon kronor. Tidigare prognos för projektet var 2,6 miljoner kronor, men då projektet har utökats med mer dagvattenavledning på anvisning av Trafikverket samt att det är mycket berg i marken skrivs prognosen upp med 3,9 miljoner kronor. 

Här nedan beskrivs förvaltningens förslag för hur en kostnadstäckning ska ske: 

VA-kollektivet finansierar nedskrivningen av den befintliga VA-anläggningen. Detta innebär att VA- kollektivet i sin helhet har tagit kostnaden för den befintliga anläggningen. 

Investeringskostnaden för VA i det nya området inklusive pumpstation läggs till VA-kollektivets ekonomi. 

VA-kollektivet ersätts av skattekollektivet för investeringskostnaden för den nya anläggningen genom kompensation för kommande avskrivningskostnader. 

VA-kollektivet betalar internränta för den nya anläggningen vilket bedöms motsvara mervärdet för en ny anläggning.

Tekniska utskottet beslutade på sitt senaste möte

att föreslå kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att besluta att VA-kollektivet ska finansiera nedskrivningen av den befintliga VA-anläggningen, 

att föreslå kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att utöka investeringsmedel för Forsheda 5:108 Delex med 3,9 miljoner kronor samt 

att föreslå kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att besluta att skattekollektivet ska ersätta VA-kollektivet för kommande avskrivningskostnader avseende Forsheda 5:108, Delex. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Mer vattenavledning och berg i marken ger dyrare projekt

Kanske strax, ett utbyte behöver ske på alla dessa matematiker som inte lärt sig räkna ens ett plus ett.

Och alla har frikort på att binda avtal utan uppföljning och bindning till avtal.

Hur kan de ens skriva på sånt trams- de skulle det inte ens göra i sina privata bruk, så varför göra det i kommunalt, bara för att skyndsamt kvotera UT penningar?

Kommentarsfunktionen är stängd