Nyheter

Mariannes hundhörna

Nyheter Varmt välkommen till Mariannes hundhörna. Jag, Hundfrågan, har bytt namn.

Nitro, 10 år gammal. Bild: Marianne Blixt

Jag som skriver är Marianne Blixt, ägare av Hundtrixet. Jag startade Hundtrixet för snart tio år sedan. Sedan 1986 har jag jobbat aktivt som hundinstruktör, utbildade mig via SBK 1986 och sedan har jag fyllt på med ett otal fortbildningar. Jag jobbar ju inte egentligen med hundarna. Jag jobbar ju med att lära ägarna att lära sina hundar. Mitt fokus ligger på att hund och ägare ska få en så bra relation som det bara går. Det är det allra roligaste som finns är att få vara med och se relationen växa och se både hund och ägare få bättre självförtroende. Som någon sa, ”bra självförtroende kan man aldrig få för mycket av”.

I hundhörnan kommer jag att skriva om sådant som jag tycker är aktuellt, eller om jag får in någon fråga. Så det är fortfarande helt rätt att skicka in frågor till marianne@hundtrixet.se.
Jag har en hund just nu, det är honom du kan se på bilden, Nitro, som är en golden som snart är 10 år.
Nitro får prova på allt de som jag sen lär ut till mina elever, han gillar mest att viltspåra, att använda näsan. Just nosarbete tänkte jag passar att skriva om i första Hundhörnan.

Vems är promenaden?
Hur ser din hundpromenad ut? Märk väl att jag skriver hundpromenad, så svaret på frågan är ju. HUNDENS! Hur ser det ut hos dig? Går du med hunden i långt koppel/lina? Hinner hunden nosa?
Eller tycker du att det är jobbigt att hunden måste stanna när du egentligen tänkt på till en viss plats?
Hunden kanske skulle nöjt sig med att gå och strosa och ”kolla” vem som nyss varit här.
Tänk dig själv att gå och titta i skyltfönster, med en kompis som håller i dig, så snart du ser något i skyltfönstret så säger kompisen, näää det där är inget att se, kom nu! Tror du att du skulle vilja gå med din kompis nästa gång?
Det kan ju vara så att du ska ut och motionera din hund, springa alltså. Då är ju läget ett annat, men det måste ju ändå vara på hundens villkor, den fart som den kan ha, kolla så den inte har ont någonstans, håll koll på tassar osv.

Så hur ska en hundpromenad se ut?
Du tar på sele eller halsband, väljer koppel eller lina (använd helst inte flexikoppel, hunden har alltid sträckt koppel då, det är inte bekvämt alls och den lär sig att dra)
När ni går ut så kan du ju titta efter vilket håll hunden vill gå, om det inte är omöjligt så väljer du den vägen, tillåt hunden att välja. Där fick du ett poäng av hunden.
När du gått en bit så hittar du på något så det blir en aktivitet, till exempel stoppa in några godisbitar i barken på ett träd. När hunden löst de så går du vidare, kanske slänger du ut några godisbitar på marken, låt hunden söka. Fundera sen på vad naturen har som kan ge hunden berikning, stenar att klättra på, pinnar att gå över eller runt, en plats den kan gräva på. Under promenaden så kan du hitta på otaliga saker som hunden gillar. Jag lovar att hunden sen kommer att längta efter era promenader.
Att gå i lina gör ju också att hunden får använda sin näsa och slipper dra i kopplet för att hinna fram för att nosa färdigt.  Ta inte bara en skogsväg utan ge dig ut i skogen så hunden får röra på hela kroppen. När du känner för det så kan du sätta dig på en sten och bara vara, låta hunden göra vad den vill, kanske lägger den sig ner och bara är!

I dag på min kurs så berättade en av deltagarna att sedan hon börjat berika Hundens promenad så har hon fått en hund som är mycket lugnare, kontaktsökande och mycket mer tillfreds. Mycket roligare promenader. Så glad man blir av att höra sådant.

Så vad har du att förlora på att gå Hundens promenad?

Nosandet fyller en viktig funktion då den berikar din hund både fysiskt och mentalt. Om hunden tillåts nosa när ni promenerar kommer den helt enkelt må bättre. Dessutom kan risken för problembeteenden till följd av frustration eller uttråkning minskas.

Det vardagliga nosandet.
Detta är ett av de enklaste men samtidigt mest naturliga och berikande sätten att tillgodose din hunds behov. Hunden har nämligen ett naturligt behov av att få nosa.

Jag har använde ordet ”Berikning” i texten.  Nästa gång kommer jag att berätta mer om vad  berikning är.

Skriv gärna till mig, ställ frågor eller berätta om din hund
marianne@hundtrixet.se

Taggar

Dela