Nyheter

Mariakyrkan ska säljas: ”Man känner sorg”

Nyheter Kyrkofullmäktige har sagt sitt. Mariakyrkan i Värnamo säljs till katolska kyrkan.

Kyrkofullmäktige har sagt sitt. Värnamo pastorat säljer Mariakyrkan till Marie födelses församling. Bild: David Alin

Under måndagskvällen samlades kyrkofullmäktiges ledamöter till ett extrainsatt möte för att ta ställning till om Värnamo pastorat ska sälja kyrkan till Marie födelses församling.

Efter en omröstning stod det klart att det blir en försäljning av Mariakyrkan. 13 ledamöter röstade för en försäljning, åtta ledamöter för att återremittera ärendet och fyra ledamöter lade ner sina röster.

– Flera var tveksamma till det hela, men vi fick inte tillräckligt många med oss i röstningen, så det är lite sorgligt i dag över hela situationen. Vi får ta nya tag i församlingen, men man känner sorg. Det är en mötesplats och en gudstjänstplats som många har firat gudstjänst i som försvinner, säger Kerstin Berggren i Frimodig kyrka dagen efter beslutet.

Socialdemokraterna röstade för en försäljning. Kyrkorådets ordförande Lennart Persson (S) är nöjd över resultatet.

– Ja, det bästa var att vi kom fram till ett avslut i en fråga som vi har jobbat med länge. Sedan är jag naturligtvis nöjd med utgången. Det här kommer att bli en bra långsiktig lösning för pastoratet. Även om vi kunde ha haft kvar Mariakyrkan så hade det inte dröjt många år innan vi hade ställts inför samma problematik igen. Ur den synvinkeln så känns det bra att blicka framåt och se vad vi kan göra med lokalerna. 

Taggar

Dela


12 reaktioner på Mariakyrkan ska säljas: ”Man känner sorg”

Katoliker, protestanter och frikyrkliga tror på samma Gud och samma Frälsare.
Låt oss ta vara på det som förenar oss.
Låt oss bygga en gemenskap tillsammans!

En naturligt utveckling. På 1500-talet blev det rabalder när landets alla katolska kyrkor blev lutherska. Nu 500 år senare sker en återgång. Om några generationer är troligtvis den katolska kyrkan i Sverige större än den evangelisk-lutherska. De växer inte bara på grund av invandringen och också för att man står för tradition och klassisk kristendom. Tyvärr finns inte mycket av kristen tro kvar i Svenska kyrkan längre.

Ledsamt att läsa, att Socialdemokraterna går ihop med Gladare församlingsliv, det är en stor gåta. Förstår utmärkt det Harald skriver och dte är så ledsamt att just Gladare församlingsliv är så…..
Nu förlorar de en kyrka och många som kommer att begära utträde.

Många kyrkor i vårt avlånga land som rivits, vet inte men vi lever i en annan värld. Religion tar över och har alltid gjort. Vi alla ska ta hand om varandra ♥️

Ett mycket olyckligt beslut. Värnamo pastorats ekonomi är inte bara hyfsad, den är strålande. Det egna kapitalet (tillgångar-skulder) är mycket stort. Stora överskott har varit under många år ända till nu, så blev det underskott under en följd av år så blev det ingen ekonomisk kris ändå. Försäljningen av Mariakyrkan gör många ledsna med hög risk för ökande medlemstapp och minskat antal församlingsaktiva som följd. Att Mariakyrkan säljs till Katolska kyrkan gör knappt saken bättre, då katoliker går till Katolska kyrkan och protestanter till protestantiska, även om vi läser samma bibel och bekänner oss till samme frälsare. Frimodig kyrka med sympatisörer sörjer idag, men de icke-frimodiga kommer att sörja i framtiden och de kommer inte att kunna att trösta sig.

Allt går åt skogen just nu med ledningen som styr i Värnamo.
Hoppas att folk har gott minne vid nästa val.

Nu går vi ur Svenska Kyrkan, sälj prostgården i stället, en enda person bor där. Tragiskt beslut.
Men nu är det färdigsponsrat.

Att kyrkan inte används kan ju bero på att ledningen har bestämt så! Många församlingsmedlemmar hade nog gärna gått till Mariakyrkan om det funnits något att gå till.

Jättebra, varför betala för en kyrka som inte används? Katolska kyrkan är trångbodd och behöver nya större lokaler, och har önskat köpa Maria kyrkan en längre tid, vinn vinn för samtliga.

Om de nu är trångbodda hur ska de få plats i en kyrka med 150 sittplatser, där ingenting får ändras på grund av k-märkning? Det hade varit bättre om de hade köpt Johanneskyrkan i stället. Där är mycket större lokaler och ingen k-märkning. Detta är ett beslut som man tagit för och passa ledningens vision och inget som den gudstjänstfirande gemenskapen vill. Den är inte tom – det fanns ett levande gudstjänstliv där, tills pandemin kom lägligt och ledningen bommade igen

Kommentarsfunktionen är stängd