Nyheter

Malmsten berättade om släktforskning

Nyheter Årsmötet var som vanligt välbesökt i Hångers hembygdsförening och intressant och skedde i församlingshemmet där Bengt Lindahl, föreningens ordförande hälsade alla välkomna.

Karin Malmsten och Bengt Lindahl packar ihop utrustningen efter en lyckad kväll  [1/3]

Fikapaus under årsmötet  [2/3]

Fikapaus under årsmötet  [3/3]

Speciellt välkommen hälsade han Karin Malmsten från Åminne och en välkänd röst från radion som hade lovat att berätta om sin släktforskning och rötter till Hånger.

Först var det årsmötesförhandlingar där både valberedning och revisorer gjort ett gott arbete så alla förslag klubbades igenom utan diskussioner. Bengt Lindahl, fortsatt ordförande Kerstin Norrestam sekreterare och Karin Wahldén kassör. I övrigt består styrelsen av Ingvar Martinsson, Christer Hansson, Marie Gyllensten, Birgitta Pettersson, Ulrika Söderqvist. Lämnade styrelsen gjorde Carin Munkholm och Hans Karlander och dessa avtackades med en vårbukett av Bengt Lindahl.

En verksamhetsberättelse hade ställts i ordning och lästes upp av sekreteraren Kerstin Norrestam och den liksom kassaredogörelse, som föredrogs av kassören Karin Wahldén. Björn Inganäs hade reviderat och läste upp berättelsen. Allt godkändes av årsmötet och Bengt redogjorde för årets framtida aktiviteter.

Karin Malmsten är också nyvald ledamot i styrelsen för Sveriges Hembygdsförbund och hon berättade om dess verksamhet och behovet av att vi värnar om det som finns ute i orterna och hon tyckte det var ett spännande uppdrag hon hade erbjudits. Leif Wahldén, föreningens lokale webbredaktör redogjorde för arbetet med hemsidan där allt material som tidigare funnits i hembygdsparkens stugor hade digitaliserats och nu finns på hemsidan. Det finns otroligt mycket mer material i privata människors ägor och detta läggs in efter hand som det kommer in.

Efter detta smakade det med kaffe, bullar och hembakade kakor.

Karin Malmsten berättade härefter om sin släktforskning och släktens rötter i Hånger där det visat sig att hon var släkt med Hångerbördige Karl Magnusson, riksdagsman, talman i riksdagen och dessutom Maria Jönsdotter, kallad den ”Gudfruktiga änkan”. En intressant reaktion var när hon berättade om sina rötter till Ljungstorp och Ohs och efterlyste människor bland de församlade som kände till dessa gårdar visade det sig att hon fick en ny släkting i Carin Munkholm, född Ljungberg som härstammade från Ljungstorp. Det konstaterade att världen är liten och att cirklar sluts om man befinner sig på rätt plats för detta. En synnerligen lyckad kväll och Karin Malmsten lär forska mer kring sina anor i Hångerbygden och delta i fler aktiviteter här. Avslutningsvis tackade Bengt Karin för hennes bidrag till en trevlig kväll och överlämnade en blomsterbukett.

Text och foto; Hångers hembygdsförening

Taggar

Dela