Nyheter

Malin längtar efter stundande jakt

Nyheter Malin Westin trivs i naturen och ser fram emot den stundande älgjakten. – Jag känner mig som ett barn på julafton, säger hon.

Malin Westin trivs i naturen.

Varje höst deltar ungefär 250 000 jägare i älgjakten och omkring 100 000 älgar skjuts. En av de 250 000 personerna som beger sig ut i skogarna är länsbon Malin Westin.

– Det bästa med älgjakten är själva arbetet runt omkring. Jag får vara i naturen och släppa mina hundar som letar rätt på djuren, jag får vakna upp med skogen och alla dess djur och träffa mina gubbar i jaktlaget. Man är som ett barn på julafton. Just där och då släpper du allting. Jag sitter på en stubbe och dricker mitt morgonkaffe. Det är bra för själen, säger Malin.

Malins jaktintresse kom redan i tidig ålder.

– Både farfar och pappa jagade med hundar, så jag fick följa med på rådjursjakt. Farfar jagade med taxar och pappa hade en terrier. Jag fascinerades av att se hundar släppas fria i jakten på djur. När jag flyttade upp till Sollefteå, drog mitt intresse för älgjakt igång och jag fick min första hund i födelsedagspresent. Det var en jämthund, Nova, som lärde mig att jaga älg.

Malin och gråhunden Becky.

Hundar ligger Malin Westin varmt om hjärtat. Hemma på gården driver hon och sambon en kennel med gråhundar.

– Jag brinner för att jobba med hundarna och bland det bästa jag vet med jakt är att få släppa hunden. När det är icke-jakt så gäller det att hålla igång dem. Vi cyklar och springer med dem, det är dem som gör att man kommer ut.

Den första älgen knäppte Malin Westin under sin andra älgjakt.

– Jag stod på ett kalhygge och hör hur det klunkar. Jag tänker ”vad är det som låter?” och ljudet kommer närmare. Sedan blir det tyst en stund. Hux flux kommer en liten tjur från skogskanten, viker ut på hygget och ställer sig med bredsidan mot mig. Lugnt och försiktigt skjuter jag min första älg, en femtaggare.

15-taggaren.

2010 tog Malin Westin jägarexamen. Under åren har hon hunnit skjuta nio älgar, med ambition om att fira tvåsiffrigt under den stundande jakten. På väggen i hemmet hänger den största fångsten, ett älghorn med 15 taggar.

– Det hände i Jämtland. Våra hundar var efter älgko, kalv och en tjur. Plötsligt vek tjuren av och smet undan mot mig. Vid det tillfället var jag passkytt. Sambon har skjutit störst älg, en tolvtaggare som han har fått guldmedalj för, men jag har flest taggar och det är det som räknas som störst, skrattar 31-åringen.

Kärleken och parets gemensamma jaktintresse förde Malin Westin till de småländska skogarna.

– Vi träffades på en jaktmässa. Det härligaste är att vi delar intresset och jag tycker det är roligt att jaga med honom. Sambon och svärfar har lärt mig mycket inom löshundsjakt. Bland det bästa han känner är att jag inte blir arg över om han går ut och jagar en kväll. Jag trivs här ute i naturen, mitt i skogen. Det var bra att sambon lurade ner mig hit.

Men sambon har inte bara utvecklat Malins intresse för löshundsjakt. Sedan 2018 är hon även eftersöksjägare åt polisen.

– Jag gick en utbildning i Eksjö, där jag fick reda på hur det hela går till. Ett eftersök är inte det andra likt, vilket är väldigt intressant. Det känns som något bra för djuren, eftersom deras lidande förkortas.

Taggar

Dela