Nyheter

Lyckat integrationsarbete gav fast anställning

Nyheter Historien om Samer Alhakem är ett skolboksexempel på hur ett väl fungerande integrationsarbete kan genomföras.

Peter Lagerman, Internationella Vänner, Pernilla Svensson, HR-chef på Garantell AB, samt Samer Alhakem.  [1/3]

Samer Alhakem är mycket glad över att han fått en fast anställning som kantpressare hos Garantell AB.  [2/3]

– Vi har många olika nationaliteter bland våra anställd. De flesta kommer från Europa, säger Pernilla Svensson, HR-chef på företaget.  [3/3]

Samer kom till Sverige för tre år och sju månader sedan. Han har på egen hand lärt sig svenska och har nu fått en fast anställning som pressare på Garantell AB i Värnamo. Vägen till sin fasta anställning var inte spikrak. När han kom till Sverige så hamnade han på en flyktingförläggning i Eskilstuna. Därefter förflyttades han och 40 andra flyktingar till mottagningen i Herrestad.

Under tiden hade han gått på en kort kurs hos ABF och lärt sig lite svenska.
– Men det mesta har jag lärt mig genom att titta och lyssna på Youtube, avslöjar han med ett i det närmaste perfekt svenskt uttal.
I Herrestad kom han i kontakt med organisationen Internationella Vänner och Peter Lagerman. Tack vare den kontakten fick han sedan börja arbeta hos ett bemanningsföretag. Han hamnade då hos Garantell AB i Värnamo.
Där anställer man regelbundet folk som kommer från bemanningsföretag.

– Vi har blivit ett multinationellt företag när det gäller anställda.
– Vårt företag har många olika länder som är representerade i vår personalstyrka.
– Men de flesta kommer från europeiska länder, berättar Pernilla Svensson som är HR-chef på företaget.

– Jag trivdes mycket bra hos Garantell AB redan från början
– De har tagit mycket bra hand om mig, – När jag kom hit så började jag på noll, nu har jag fått en fast anställning, det gör mig väldigt glad berättar Samerl Alhakem.

Peter Lagerman på Internationella Vänner är mycket glad över hur bra det gick för Samuel.
– Vår organisation har 21 Företagsvänner som i samarbete med bland annat Värnamo kommun försöker att skapa arbete åt nyanlända, säger Lagerman. Han hoppas nu att fler företag ska ansluta sig och bli Företagsvänner, så att fler arbeten kan skapas åt nyanlända.

För Samer Alhakem ser framtiden ljusare ut. Han har äntligen fått börja studera på SFI, vilket han gör på förmiddagarna. Sedan arbetar han eftermiddagsskift vid sin kantpress. Han har ännu inte fått ett definitivt beslut från Migrationsverket om att han ska få stanna i Sverige. Men med en fast anställning i ryggen så har hans möjligheter att få stanna ökat avsevärt.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Lyckat integrationsarbete gav fast anställning

Det är väldigt intressant att höra att det finns några få personer som jobbar för att nyanlända i Sverige kommer i arbetslivet. Men, folket skulle veta att utan vilja att integrera svenska med invandrare bakgrund, det spelar ingen roll om man är utbildad eller inte. Har själv två utbildningen. Har gymnasiet utbildning och högskolan utbildning. Båda utbildningar har jag skaffat dem här i Sverige. Var högutbildad från mitt hemland. Sammanfattat, det är bara tråkigt att hamna i Sverige när man är redan vuxen och utbildad.

Jag är inte nyanländare. Jag har gått i svenska
samhällhets process. Jag är utbildad byggnadsprojektör Cad / BIM – har sökt överallt i hela Sverige efter jobb. Arbetsgivare säger ofta ”nej” till mig. Grattis till examen… tråkig till mig som är svensk medborgare

Positivt!
Det är så här man ska jobba för att integrering ska fungera!
Vi får hoppas att han får stanna och avslå de som gör brott istället!

Kommentarsfunktionen är stängd