Nyheter

LRF och vargen

Nyheter LRF i Jönköpings län möttes igår kväll, i ett digitalt möte om det konstaterade vargreviret

Läsarbild

För några veckor sedan meddelades att Jönköpings län fått sitt första vargrevir vilket fått lantbrukarnas riksförbund (LRF) att reagera. I ett uttalande undrar man vem som kommer att stå för kostnader och konsekvenser av ett vargrevir.

Nedan följer det uttalande från LRF som blev följden av gårdagskvällens möte:

Ett nytt vargrevir – på vems bekostnad?

  • I Jönköpings län finns 130 000 nötkreatur och drygt 25 000 får. Det är lätt att föreställa sig vilket arbete och kostnad det innebär att skapa rovdjursavisande stängsel för alla dessa. Lägg där till underhåll och konsekvenserna för friluftslivet i de områden det förkommer stängsel. Stora arealer med idag höga naturvärden riskerar att inte kunna betas, vilket påverkar den biologisk mångfalden. Den småländska stenrika åker- och betesmarken med stenmurar och andra naturliga hinder försvårar också stängsling. Av våra kollegor norröver vet vi att det är inte bara är det praktiska arbetet kring betesdriften som påverkar vardagen när det förekommer varg i närområdet, det finns också ett mörkertal kring den oro som det skapar för både djur och djurägare, säger Anders Friberg, ordförande LRF Jönköpings län.

I slutet av januari 2021 kunde Länsstyrelsen i Jönköpings bekräfta att länet har fått ett vargrevir i de nordvästra delarna av länet. Reviret går in i Ulricehamns kommun och delas med Västra Götalands län. Reviret har fått namnet ”Brängenreviret” efter sjön Brängen. I går kväll (tisdagen den 23/2) bjöd LRF Jönköpings län tillsammans med Länsstyrelsen i Jönköpings län in medlemmar till ett digitalt informationsmöte om varg. Ett mycket välbesökt möte, över 180 personer deltog, vilket visar på det stora intresse och de många frågor som finns bland djurägare i ämnet.

  • Just nu beskrivs stängsel, skyddsjakt och licensjakt som åtgärder för att möta upp för eventuella skador från ett närliggande vargrevir. För djurhållaren börjar åtgärder långt tidigare i skedet än så, bland annat kopplat till att överväga framtida investeringar. Expansion med högre djurantal innebär större avstånd till betesmark ifrån gårdscentra och då tillsyn flera gånger per dygn när varg finns i närområdet. Det går inte att mäta och sätta pengar på alla konsekvenser som det innebär för en djurägare att ha ett vargrevir i närområdet. Om nu staten har tagit sig an ett ansvar att bedriva ett avelsarbete för varg är det inte rimligt att ansvaret och dess ekonomiska konsekvenser kan lastas över på en näringsgren. Staten bör bedriva sitt avelsarbete på ett sådant sätt att den enskilda människan inte hamnar i kläm beroende på var i landet man bor, säger Anders Friberg, ordförande LRF Jönköpings län.
Taggar

Dela