Nyheter

LRF besökte Ulås gårdsbutik

Nyheter På måndagen reste LRFs kommungrupp runt i kommunen och då var gårdsbutiken i Ulås ett av besöksmålen

Anna och Erik Thorén

Det var i samband med kommungruppens årsmöte som de hade passat på att bjuda in landshövding Helena Jonsson och företrädare för Värnamo kommun som kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson och kommunfullmäktiges ordförande Camilla Rinaldo Miller. I Ulås väntade Erik och Anna Thoren på besökarna för att berätta om sin gårdsbutik. De började i liten skala i ett litet hus på gårdsplanen men köpte det gamla missionshuset tvärs över vägen och drog igång butiken där 2018.

De berättade om sin verksamhet där de har såväl grisar som lamm och ungdjur och att de tillhandahåller kött från dessa i sin gårdsbutik. De har hittat ett väl fungerande samarbete med ett slakteri strax utanför Vimmerby som levererar färdigstyckat kött som de hämtar för försäljning i sin gårdsbutik. För charkuteriprodukterna levererar de råvara till en producent i Tingsryd som ordnar med korvar och annat till charkuteridisken.

Förutom eget kött samverkar de med andra producenter i närområdet och säljer honung, ägg, sylt, glögg och saft. De säljer dessutom slöjd från lokala hantverkare, men även skinn från lamm och nötdjur.

På en direkt fråga från landshövdingen om vad som är bäst respektive sämst i företagandet svarade de att det sämsta är att det lätt blir splittrat och spretigt, men det bästa kände var att de säljer kött som de själva fött upp med respekt för djurens välbefinnande på gården.

Gruppen från LRF besökte i övrigt Vaders gård i Forsheda samt Vallerstad.

Efter besöket i Ulås gick resan vidare till Forsheda för årsmöte.

Helena Jonsson, Hans-Göran Johansson, Nils Holmström och Katarina Larsson

Taggar

Dela