Nyheter

Lodjursjakten avslutad

Nyheter Lodjursjakten i Vaggeryd, Värnamo och Sävsjö kommuner startade den 1 mars. Idag meddelar Länsstyrelsen att den är avslutad.

Arkivfoto från 2017, bilden tagen av Petra de Jong

Licensjakten, som är i liten skala, beslutades att genomföras i höstas och skall vara där lodjursstammen är som tätast, det vill säga östra delen av Värnamo kommun men även en mindre del i Vaggeryd- och Sävsjös kommuner.

Jakten, som skulle vara under mars månad, är under starkt kontrollerade former och idag meddelar Länsstyrelsen att båda lodjuren är påskjutna och licensjakten inom länet i nuläget är avslutad.

 

Taggar

Dela


1 reaktion på Lodjursjakten avslutad

Hur kan det vara möjligt att myndigheterna tillåter någon som helst jakt på dessa skygga och vackra djur. Vad är motivet? Ställer de till skada? I så fall för vem? I andra länder i Europa kan befolkningen trots att där finns en betydligt större population av rovdjur leva tillsammans med dem på betydligt mindre landområde än i Sverige.
Men här går det alltså inte. Varför? Jo här har sedan århundrade tillbaka haft en intressegrupp bestående av skogs/markägare som anser att det är deras suveräna yrätt att avgöra vilka djur som skall få leva i skogarna eller inte.
Och eftersom det kan hända att lodjur ibland dödat ett och annat rådjur eller hare, det vill säga inkräktar på jägarnas köttbod så skall de bort. Det måste bli ett slut på detta ofog. Det måste till ett totalförbud mot jakt på lodjur, (men även varg borde övervägas) förutom ren skyddsjakt. De som bryter mor förbudet skall ha dryga böter och eller fängelse i minst 3 månader.

Kommentarsfunktionen är stängd