Nyheter

Lejla praktiserade som politiker: Nej till vinstuttag i skolan

Nyheter Har du någonsin egentligen tänkt på konsekvenserna av privatiseringar av skolor? Inte så värst, antar jag. Läs Lejlas insändare här efter att hon praktiserat hos politikerna

Skolan lägger en grund för hela din framtid men också för ett utbildat samhälle som kommer framåt i utvecklingen. Elever ska behandlas med respekt, entusiasm och professionalism. Alla barn har rätt till kunskap, lek, kultur, idrott samt att bli sedd och hörd för den man är. Skolan rör alla dessa områden. Därför krävs en skola som fokuserar på kunskap, på elever och på kompetenta och kunniga pedagoger. Det får vi när skattepengar går till skolans utveckling.

Det är dåligt att ha privata skolor med vinstutdrag då man alla elever inte får liknande förutsättningar beroende på skolans vinstkrav och det faktum att skolan kan välja att inte emot elever de upplever presterar sämre. Att ha privatiseringar skulle varit odemokratiskt med tanke på att de offentliga resurser som det svenska folket byggt upp under en lång tid säljes ut till privata ägare, ofta för ganska lite eller ingenting. Samtidigt som skolorna privatiseras minskar viljan att bidra till välfärden genom skatten. Föräldrar som skickar sina barn till privata skolor hade hellre kunna tänka sig finansiera sitt barns skola än en kommunalskola genom skatten eftersom de inte går på den skolan.

Privata skolor och friskolor sätter ”glädjebetyg”. Friskolekoncerner ger sina elever glädjebetyg i större utsträckning än andra skolor visar forskning. Forskare på Stockholms universitet har visat att det är de vinstdrivande skolor som faktiskt sätter högre betyg än vad som kan motiveras utifrån de nationella proven, detta är det som kallas för glädjebetyg. Det är inte schysst mot eleverna som behöver kunskapen!

Friskolorna leder absolut till segregation. Sverige har utvecklat ett friskolesystem. Friskolornas framväxt har faktiskt ökat segregationen mellan både skolor och andra elever. Det har visat sig att friskolor många gånger väljer bort elever som kommer från studieovana hem och därmed behandlas alla elever inte lika. I utsträckning leder detta till att friskolor bli alltmer ojämlika, där barn med olika ursprung och social bakgrund ges olika förutsättningar för att klara skolan. Att det växer fram en tradition av privat skolgång i inom vissa medborgare är inte acceptabelt. I stället ska skolan finansieras av den gemensamma skatten som alla bidrar till.

I den gemensamma välfärden finns ett skolsystem där kommunerna får någorlunda lika med pengar för att eleverna och kan därmed skapa en skola med mindre skillnader för elever, en skola där alla barn blir och hörda, och en skola där barn nekas att gå på grund av föräldrarnas bakgrund. Därför säger jag NEJ till privatisering och vinstuttag i skolan!

Lejla Sikiric
Elev på Apladalsskolan

Taggar

Dela


5 reaktioner på Lejla praktiserade som politiker: Nej till vinstuttag i skolan

Bra Lejla. Tack för din analys av vad friskolereformen har gett för konsekvens för skolan i Sverige och resultaten i pisa-undersökningar. Lycka till med din framtida politikerkarriär.

Kommentarsfunktionen är stängd