Nyheter

Ledamoten om järnvägsfrågan: ”Det handlar om landsbygdsutveckling”

Nyheter João Figueiredo (V) kommenterar kommunens agerande i frågan om järnvägen mellan Halmstad och Värnamos överlevnad.

João Figueiredo (V) kommenterar kommunens agerande i frågan om järnvägen mellan Halmstad och Värnamos överlevnad.

Under morgonen berättade vi om kommunens syn på den nya infrastrukturplanen. Nu ger João Figueiredo, vänsterpartiets kandidat i kommun- och regionvalet, sin syn på frågan.

– Jag tycker det är ett lat försök av Värnamos styrande politiker att tjäna poäng på järnvägsfrågan. Mikael och andra högerpolitiker drar sig från skulden och säger att det är en regionfråga, men när Värnamo och Växjö kämpade för en ny snabbtågsstation så gick just Mikael Karlsson i täten (då som tjänsteman) för att Värnamo skulle få stationen i stället för Växjö. Jag menar att Värnamos politiker verkar välja med omsorg när detta är en kommunal fråga eller en regionalfråga. 

Vänsterpartiet har kämpat mycket sedan Region Halland i mitten av mandatperioden förnyade sina önskemål om att lägga ner järnvägen mellan Värnamo och Halmstad. Vi har jobbat mycket både mot allmänheten och inom politiken för att behålla och utveckla järnvägen mellan Värnamo och Halmstad. Vi har till och med som sist haft en riksdagsledamot och ledamot i trafikutskottet i Smålandsstenar för att uppmärksamma frågan (Jessica Thunander). Flera politiker från både höger och vänster från kommuner längs järnvägen har förr eller senare stöttat vår initiativ men här i Värnamo har det varit knäpptyst. Inte ens när Region Jönköpings län la fram sitt första förslag till transport och infrastruktursplan (2022 – 2033) där regionen föreslog att spendera noll kronor i den nämnda järnvägen uttalade sig någon styrande politiker i vår kommun offentligt, som andra politiker i andra kommuner gjorde.

Lyckligtvis har regionen nu ändrat sin transport- och infrastruktursplan och numera nämner man i planen att Värnamo-Halmstad-järnvägen är mycket viktigt och ska behållas, men det var inte tack vare Värnamos högerpolitikers passivitet utan det var tack vare Vänsterpartiets mobilisering och aktion. Vi uppmuntrade människor, organisationer och politiker att höra av sig till regionen med remissvar, och det fungerade!

Vi i Vänsterpartiet, inte minst jag som både kommun- och regionkandidat, vill gärna ha mer järnväg, mer person och godstrafik på räls i stället för mer tunga transporter på motorvägar och riksvägar. De nya stambanorna med snabbtågen är därmed välkomna, men det får inte ske på bekostnad av de nuvarande järnvägen! Jag hade velat/önskat mig se en mycket mer proaktiv agerande av kommunen gentemot järnvägen Värnamo-Halmstad. Den här frågan handlar inte minst om landsbygdsutveckling. Dör den järnvägen då är frågan om vad som händer med Forsheda, Bredaryd, Smålandsstenar och så vidare. Tågen går inte tomma! 

Taggar

Dela