Nyheter

Lättar på kriterier för aktivitetsbidrag

Nyheter Tekniska utskottet lättar tillfälligt på kriterierna för aktivitetsbidrag för ungdomar i åldern 16-20 år.

Arkivfoto.

På grund av pandemin har frågan om det är möjligt att göra undantag från kriterierna som ligger grund för föreningars ansökan om aktivitetsbidrag aktualiserats.

I början av november infördes striktare restriktioner i Jönköpings län, vilket bland annat innebär att idrottsverksamhet för ungdomar födda före 2005 ska undvikas. Restriktionerna förlängdes från 24 november i ytterligare tre veckor med risk för ytterligare förlängning. Samtidigt har samtliga träningar för unga födda före 2005 samt vuxna (elitidrott undantaget) bokats av i kommunägda anläggningar. Restriktionerna har även inneburit förändringar för ungdomsverksamheten för föreningar som inte håller på med idrott.

I en tjänsteskrivelse till tekniska utskottet skriver tekniska förvaltningen att ”inskränkningar som tvingas göras för äldre ungdomar riskerar att försämra deras fysiska och psykiska hälsa, då deras vanliga rutiner och sociala sammanhang försvinner under en tid. Det känns som en rimlig insats att tillfälligtvis lätta på kriterierna för vad som räknas som godkända aktiviteter, dels för att föreningarna ska uppmuntras att hitta alternativa sätt att aktivera sina äldre ungdomar och inte riskera att tappa dem, dels för att föreningarna inte ska tappa allt för mycket aktivitetsbidrag”.

Förvaltningen föreslog att undantaget ska gälla från och med den 10 december 2020 tills så länge som restriktionerna är aktuella och att undantaget ska gälla alla föreningar med verksamhet för barn och unga och för de åldersgrupper som inte längre tillåts delta i vanlig organiserad verksamhet, max 20 år gamla.

Tekniska utskottet diskuterade frågan på gårdagens sammanträde. De beslutade att godkänna undantag från kriterierna för aktivitetsbidrag för ungdomar i åldern 16-20 år från och med 2020-12-10 och så länge restriktionerna omöjliggör gruppaktiviteter för dem, samt att aktiviteterna ska vara planerade av tränare och återrapporteras av deltagaren och kan redovisas på samma sätt som övriga deltagartillfällen.

Taggar

Dela