Nyheter

Läsarreportage: Slå inte på den som ligger…

Nyheter 90 lyssnade till Peters föreläsning Peter Währborg professor och forskare inom medicinska områden framför allt inom psykosocial ohälsa höll i veckan ett föredrag i Värnamo om  ”Slå inte på den som ligger”.

Peter Währborg talade  [1/8]

  [2/8]

  [3/8]

  [4/8]

  [5/8]

  [6/8]

  [7/8]

  [8/8]

Ett 50-tal kom och lyssnade på första föreläsningen på dagen och ett 40-tal kom på kvällens föreläsning som ordnats på Värnamo sjukhus för allmänheten av Socialdemokraterna och ABF.

Peter berättade med inlevelse hur den mänskliga hjärnan utvecklats genom mänsklighetens historia.

Man kan säga att det finns tre stora områden tiden innan franska revolutionen då största dödsorsaken var infektioner för att efter revolutionen gå in i industrialiseringen som innebar att de kroppsliga sjukdom uppstod då vi börja leva längre som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar som största dödsorsak här började vi även få förslitningsskador.

• Ny folksjukdom
För bara några årtionden sedan uppstod en ny folksjukdom – det vi i dag benämner som stressrelaterade sjukdomar som kan se väldigt olika ut beroende på vem det drabbar.

Peter benämnde denna nya tid som det snabba informationssamhället. Den mänskliga hjärnan utvecklas saktare än teknikens utveckling. Detta gör att människan kan ha svårt att hinna med allt snabbare intryck och information som ska hinnas bearbetas. Vi får allt mindre tid för återhämtning.

Peter poängterade att naturmiljöer är det bästa sättet för bra återkoppling. Dessa kan bestå av både grönska, vatten och ljud så som fågelkvitter då får vår hjärna jobba men i andra delar än de vi normalt använder i arbetslivet.

• Vad kan vi göra för att minska/förebygga våra stressrelaterade sjukdomar?
Enligt Peter måste vi först acceptera att vi är olika individer och klarar olika mycket man får anpassa jobben efter människorna i stället för som i dag människan efter jobben. Med detta sagt är att vi måste börja röra oss mer på arbetsmarknaden/arbetsplatsen för att hitta det som är den bästa lösningen för den enskilda individen.

Det måste även ske mer utveckling men arbetsmiljön på arbetsplatserna för att ta reda på de olika ohälsoområdena på alla arbetsområden. Till exempel hur har vi det med återhämtningsmöjligheter på de olika arbetsplatserna?

Som individ tycker Peter även att man alltid ska fråga sig följande: vill jag fortsätta? Vill jag göra mer? Bör jag fortsätta med detta? Måste jag fortsätta? Kan jag välja bort? När var hur ska jag jobba? Kan jag ta hjälp? Eller är det aktuellt att bytta jobb? Eller flytta närmare naturen.

• Flytta till mindre plats
Att flytta ifrån de tätbebyggda områdena kan också hjälpa då det är närmare och lättare att hitta rekreationsmiljöer där.

Vi måste som samhälle börja mäta i nya nyckeltal än vi gör i dag så som välmående, ekologisk påverkan, psykosocial misär, arbetslöshet och produktivitet.

Vi får även titta på hur vi kan hjälpa människor till att kunna kompetensutveckla sig till ett mer lämpligt yrke. Även titta på hur vi kan omfördela arbetstiden som i dag är anpassad till industrialiseringen och inte efter informationssamhället. Dessa anpassa arbetsmarknaden till människors behov och förutsättningar. Detta är punkter Peter vill att man kollar närmare på.

De som kom fick ställa frågor om de olika delarna inom stress många handlade om de olika symtom man få av stress och vilka som är de första varningstecknen.

Läsarreportage av Sandra Adesund och Britt-Marie Sellén Nilsson

Taggar

Dela


1 reaktion på Läsarreportage: Slå inte på den som ligger…

Slå int på den som ligger…

Så har den också blivit förlegad…

Då, ingen har sig brytt…

Och ingen har tagit del utav…

Fastän, så många varit inblandade…

Men ingen gjort någonting,

Av det som skola varit gjort…

Ledsamt, men sant…

E ju som i tummesagan…

va bidde de så?

Tja, just ingenting…

Och ingen…

och, ingen…

Gjorde Någonting, som Alla skola ha gjort!!!

De förekommer var dag, i min/vår korrupta kommun…

Så, ÄR det men skola det ej förbli så….

Så, se upp…

Om det kommer framför er…

För, si makthavarna vill bara ha egna jobb att ta vid…

Och till sine protokoll de föra…

Att de gjort…de alle skola ha gjort…

Men de TAR betalt för sitt…

Och vi Alla skola gjort, DET Gratis… Om vi bare VETAT…

Vad och HUR vi skola göra ….

Hm, Livet äro då int lätt…Men si de kommer…Mera!

Kommentarsfunktionen är stängd