Nyheter

Lars och Daniel håller Värnamo igång

Nyheter Vardagshjältar finns det många av i samhället under storhelgerna. Vi har varit och träffat jourkillarna på Värnamo Energi.

Lars och Daniel är jourkompisar på Värnamo Energi

Daniel Liljengren bor i Värnamo och har jobbat som elektriker på Värnamo Energi i fyra år. Lars Pierrou har jobbat i 29 år på samma arbetsplats. Gemensamt för de här båda är att de har jouren under nyårshelgen när många andra kommuninvånare är lediga…

– Får vi larm ska vi skyndsamt agera. Jag har datorn med mig hemma och kan se eventuella driftstörningar hemifrån. En del kan jag dock inte avhjälpa via uppkopplat system utan får ringa ut antingen värme eller el för felsökning och åtgärd, säger driftledaren Lars Pierrou dit alla samtal hamnar i första hand.

– Det kan vara fel på fjärrvärmen, bredbandet, tv;n. Vanliga larm kommer via larmsändaren då alla elfel går till oss. Värmelarm går direkt till  killen som har jouren på värmen. Vi är tre stycken totalt som har jour samtidigt. Förhoppningsvis får vi en lugn nyårshelg och det inte händer någonting, men man vet aldrig och jag är egentligen lite skrockfull så det är bäst att inte säga för mycket. Nästan hela elnätet är numera nergrävt efter stormen ”Gudrun” 2005, så visst det har blivit mycket lugnare efter det, säger driftledaren Lars Pierrou.

Under torsdagen gick Värnamo Energi-trion på sin beredskap och en veckas dygnet-runt-jour väntar.

– Vädret spelar stor roll. Är det riktigt kallt kan vi få mycket att göra, men som Lasse säger, det har lugnat ner sig mycket när elnätet är nedgrävt. Men jag hoppas på ett lugnt nyår, menar elektrikern Daniel Liljengren.

– Jag åker ut på trasiga elmätare, nedkörda kabelskåp, elstolpar, teknisk utrustning hos kund som gått sönder och säkringar som gått. Inte alltid jag kan ordna allt under kvälls- eller nattetid, men säkrar upp området och ringer in grävmaskin till nästa dag om det så behövs, berättar Daniel.

När vi träffar jourkillarna i fikarummet på Kapellgatan i Värnamo ringer driftledarens telefon. Det är ett hushåll i centrala Värnamo som har problem med blinkande lampor i lägenheten. Lars meddelar att hjälp kommer strax och ringer direkt upp en annan kille som är ute och far i området som snabbt kan vara på plats. ”Man vet aldrig, kan vara något lurt när lyset blinkar, bäst att kolla upp direkt”. Lars berättar att under dagtid kommer samtalen direkt till hans jourtelefon. Är det senare på eftermiddagen larmar Larmcentralen till Värnamo Energis driftledare.

Killarna vi träffar på Värnamo Energi har inte jour mer än max en gång i månaden då det är sex personer som rullar och planerar sin jour men som hos många andra vardagshjältar drabbas även övriga i familjen ”där hemma”.

– Vi får anpassa det dagliga livet och det är svårt att bjuda bort sig under en jourvecka. Sen är vi alltid ledig fredagen efter jourvecka och det är bra. Det bästa med jobbet är att man får vara ute och jobba, oavsett väder, och variationen av arbetsuppgifter trivs jag mycket bra med. Men kontakten med människor är det roligaste. Jag vet aldrig vad som händer när dagen startar. Samt att jag har varit med om en otrolig utveckling på företaget sedan 90-talet, menar Lars.

– Tycket det är intressant med el. Jag har lysande framtidsutsikter, avslutar Daniel med ett stort leende.

– Vid värmeverket gäller rondering även under jourdagar och det tar ungefär tre timmar att gå över pannorna. Vi kopplar också upp oss hemifrån och ser driftdatan, men vi finns alltid på plats varje dag på verket, berättar Leif Samuelsson som är värmetekniker på Värnamo Energi som får vänta med sin jourvecka till trettonhelgen.

På Värnamo Energi satsar man stort. Fjärrvärmen är snart igång i Rydaholm, Bredaryd, Bor och Forsheda. Lanna byggdes förra året och snart ska pannan där invigas. Senast 2021 ska fibern vara hundraprocentig utbyggt, även på landsbygden.

– När vi började projektet var det 3 000 hushåll som skulle få fibern inkopplad och nu har vi gjort närmare 2 000. Vi ligger bäst till med fiber åt alla enligt post- och telestyrelsen, vilket vi är glada över. Värnamo kommun har valt den här vägen att gå genom att erbjuda fiber via det kommunal bolaget och vi har således inga fiberföreningar på landsbygden i vår kommun, säger Mattias Rosén som jobbar på IT-avdelningen på Värnamo Energi.

Kommunala bolaget har 1 500 kunder inom fjärrvärmen, 11 000 elkunder och 10 000 kunder inom bredbandsområdet.

Lars Pierrou är driftledare och Daniel Liljengren är elektriker. Båda ser till att det blir en störningsfri nyårshelg.

Taggar

Dela


1 reaktion på Lars och Daniel håller Värnamo igång

Hm, nu var la int deras version av verkande den sanna….

Och att, alla skola inneha…

Näpps, de too ja int på förens ja sir att…

Och de har int kommit så mången km utanför staden…

Så, si så e de…

Men vänta nu…

Di kanske bråttom får, på sin Slutmarsch……;)

Kommentarsfunktionen är stängd