Nyheter

Länskommittén som har delat ut flaggor har upphört

Nyheter Fram till i år har man kunnat ansöka om att få en svensk flagga hos Länskommittén för nationaldagsfirande

Arkivbild

Redan i höstas informerades kommunerna om att länskommittén för nationaldagsfirandet, som bland annat delat ut flaggor till de som ansökt om det, skulle läggas ned. I ett brev till kommunfullmäktiges ordförande informerade de om nedläggningen och önskade att kommunerna skulle ta över ansvaret för detta.

I Vaggeryds kommun skickades ärendet till kultur- och fritidsnämnden som tidigare i år beslutade att de inte ville ta på sig det ansvaret. Ärendet redovisades på kommunfullmäktige och vad som händer med utdelning av flaggor i Vaggeryds kommun den 6 juni är oklart.

I Värnamo kommun har man sedan tidigare haft ansvaret för nationaldagsfirandet hos kommunfullmäktiges ordförande. De kommer att fortsätta med detta, men frågan om utdelning av flaggor ska man ta ställning till när länskommittén har sagt sitt.

I måndags hade länskommittén för nationaldagsfirandet sitt möte hos Länsstyrelsen i Jönköping och fattade då beslutet att upplösa kommittén med en uppmaning/önskan om att kommunerna tar över ansvaret. Väljer kommunen att inte ta över uppgiften finns det ändå en möjlighet att ansöka om en flagga via den nationella kommittén där riksdagens talman är ordförande.

Taggar

Dela