Nyheter

Länet har bästa företagsklimatet i landet

Nyheter Jönköpings län fortsatt bäst företagsklimat i Sverige, trots stagnerade betyg   Fler kommuner än någonsin får riktigt höga betyg av företagen när Svenskt Näringsliv släpper svaren från sin stora enkätundersökning om företagsklimatet.

Den gråa linjen överst visar svarebn från Värnamo, Den blåa linjen strax under hur företagen i Vaggeryd svarat och längst ner riksgenomsnittet.

I Jönköpings län är det Gnosjö kommun som får högst betyg av de lokala företagen.

Drygt 31 000 företagare i landets kommuner har talat om vad de tycker om företagsklimatet i sin kommun, varav drygt 1300 i Jönköpings län.
Enkätsvaren ligger till grund för Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet som i år släpps den 26 september.

I Jönköpings län är det Gnosjö kommun som får högst betyg av de lokala företagen på frågan om det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen. Glädjande nog har länet nu fem kommuner som får ett genomsnittligt betyg över 4,0 på en sexgradig skala.

– Jönköping är fortsatt Sveriges bästa län i det sammanfattande omdömet av företagsklimatet.  Men ser vi till varje enskilt område har det inte hänt särskilt mycket över tid i Jönköpings län. Jämför vi 2009 med idag är betygen samma eller har försämrats. Det gäller för samtliga frågor i enkätundersökningen, säger Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv i Jönköpings län.
En fråga som generellt får ett försämrat betyg i årets undersökning är tillgången på medarbetare med relevant kompetens. I hela 8 av 10 kommuner i Sverige ger företagen kompetensförsörjningen ett underkänt betyg. I Jönköpings län är det Sävsjö kommun som får lägst betyg på enkätfrågan.
– Nu krävs krafttag från politiken för att lösa problemen på arbetsmarknaden. Gör det enklare och billigare att anställa, sänk skatten på arbete, bygg ut gymnasieskolans yrkesprogram ytterligare och underlätta rekrytering av utländsk arbetskraft, säger Anna Gillek

Taggar

Dela