Nyheter

Landshövdingen svarar på öppet brev

Nyheter Landshövding Helena Jonsson svarar på det öppna brevet från bland andra Raymond Pettersson om torkan, vilket vi presenterade tidigare i dag.

Öppet brev till landshövdingen

Raymond Pettersson skrev ett brev...

Torkan vi just nu upplever i vårt län är allvarlig – inte minst för de gröna näringarna som är mycket påverkade och riskerar att drabbas hårt om torkan består.

Därför är det angeläget att se att våra lokala politiker engagerar sig i frågan. De två initiativ som Raymond Pettersson och Göran Lindell vädjar till mig att ta är fullt rimliga. Jag kan också berätta att vi sedan en tid tillbaka redan vidtagit dessa åtgärder.

Vi har bildat vad vi kallar för en händelsegrupp som arbetar med frågan om torka och vattenbrist. I denna grupp ingår bland annat representanter för kommunernas VA-chefer, räddningstjänsten i länet, Region Jönköpings län, Emåförbundet, LRF och flera av experterna på Länsstyrelsen. Konferenser hålls veckovis, där vi alla tillsammans skapar en gemensam lägesbild, diskuterar möjligheter att samordna våra resurser och på annat sätt hjälpa och stötta varandra. Mellan dessa möten arbetar varje aktör dagligen med frågan.

Parallellt håller länsstyrelsen veckovisa möten med berörda aktörer för att på samma sätt hantera den brandrisk som följer på att det är extremt torrt i markerna.

Utöver detta håller jag och mina medarbetare även kontakten på nationell nivå med berörda myndigheter och organisationer för att skapa en gemensam nationell lägesbild.

Bristen på regn och det varma vädret är storheter vi inte kan påverka och orsaken till det ansträngda läget. Därför är det viktigt att samverka och ha ständig dialog med länets berörda aktörer.

Jönköping den 6 juli 2018

Helena Jonsson
Landshövding
Länsstyrelsen i Jönköpings län

Landshövding Helena Jonsson

Taggar

Dela