Nyheter

Lågt flyktingtryck från Ukraina

Nyheter Enligt den nya lagen ska Värnamo kommun ordna boende åt 117 ukrainska flyktingar under 2022. Men ännu är det ingen som bor i kommunala boenden.

Förra veckan trädde en ny lag i kraft, där kommunerna tar över ansvaret för att ordna boende åt ukrainska flyktingar som kommer till Sverige. Migrationsverket har, utifrån sin senaste prognos, fördelat dem över landet. Syftet är att få till ett jämnare mottagande än under flyktingvågen 2015. I Värnamos fall handlar det om 117 boendeplatser, vilket är färre än tidigare prognoser – men en större andel av platserna än tidigare.

Ännu finns inte någon på anläggningsboende i kommunen, medan det i andra kommuner finns betydligt fler än planerat. Det innebär att skyddssökande kommer att behöva flytta från de kommunerna för att fördelningen ska jämnas ut.

Enligt Migrationsverket kommer sådana flyttar att bli nödvändiga, även om ambitionen är att så få som möjligt ska beröras. Om man har ett arbete i kommunen eller barn som går i skolan ska verket försöka ta hänsyn till det. I de fall det handlar om barn i skolåldern som behöver flyttas prioriteras sådana anvisningar under sommaren, för att barnen inte ska behöva byta skola under terminen, medan andra kan få vänta längre.

– Bland de som flytt från Ukraina finns många barn och det är viktigt att utgå från deras behov. I första hand försöker vi lösa boendet där personerna redan befinner sig. I andra hand försöker vi genomföra övergången till en ny kommun så bra som möjligt med hänsyn till skolterminen, sa generaldirektören Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande i samband med att lagen trädde i kraft.

Totalt 28 ukrainska medborgare i Värnamo

I början av juli fanns totalt 28 ukrainska flyktingar i Värnamo. Det finns ukrainska medborgare i Värnamo som har ordnat eget boende, men hur många de är omfattas av statistiksekretess. De ingår inte i fördelningen enligt den nya lagen – såtillvida de inte behöver hjälp att skaffa ett nytt boende.

Ansvaret för boende kommer att lämnas över till kommunerna successivt under sommaren och ersättningar, både i form av engångssummor och löpande ersättningar, betalas ut till kommunerna. Sedan Migrationsverket anvisat någon till en kommun har kommunen en månad på sig att ordna boendet.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela