Nyheter

Kvinnors liv – en självklar valfråga

Nyheter I april 2021 mördades minst 5 kvinnor och 15 barn miste sin mamma. Mäns våld blev en brännhet fråga, nu är det tyst igen – men det är inte för att män slutat utsätta kvinnor och barn för våld. Idag på internationella kvinnodagen den 8:e mars ställer Värnamo kvinnojour krav på ständigt fokus på frågan. Mäns våld mot kvinnor måste bli en valfråga.

Var tredje vecka dödas en kvinna av en man hon haft en relation med. Bara hittills i år har media skrivit om minst nio kvinnor som misstänks ha dödats av män. Varje kvinna som mördas är en tragedi och ett gigantiskt misslyckande av samhället. Misslyckandet är dessutom väl dokumenterat. Nyligen presenterade Socialstyrelsen sina dödsfallsutredningar som konstaterade ett 30-tal brister i myndigheternas agerande. För många kvinnor som söker stöd och skydd brister samhällets skyddsnät.

Mäns dödliga våld är tyvärr bara toppen av ett isberg. Anmälda misshandelsbrott mot kvinnor och flickor ökar över tid, medan misshandelsbrott mot pojkar och män minskar över tid. Var fjärde ung tjej uppgav i Brå:s Nationella Trygghetsundersökning  att hon utsattes för sexualbrott föregående år.

Mäns våld mot kvinnor är en kriminalitet som pågår dygnet runt, året om. Liksom mäns våld mot andra män, som i gängkriminalitet, måste mäns brottslighet mot kvinnor upp på den politiska dagordningen och stanna där – och bli en självklar valfråga 2022.

Vi på Värnamo kvinnojour har länge arbetat mot mäns våld mot kvinnor och tar varje år emot hundratals samtal från kvinnor och tjejer som utsatts för mäns och killars våld i Värnamo kommun med omnejd.

Vi vet att mäns våld mot kvinnor är en ständigt pågående pandemi, för vi arbetar mot den varje dag.  Vi vet också att vi i Sverige är många som tycker att kvinnors och barns liv är viktiga. Förra valet var jämställdhet väljarnas tredje viktigaste valfråga. Kvinnor är hälften av Sveriges befolkning. Våra röster räknas. Kvinnors liv är lika mycket värda som mäns liv.

Värnamo kvinnojour uppmanar därför i dag våra lokalpolitiker att fortsätta lyfta frågan, att inte låta engagemanget synas först då allt är försent och kvinnor redan mördats. Värnamo kvinnojour finns här med vår kompetens och samarbetar gärna! Tillsammans gör vi för första gången mäns våld mot kvinnor till en valfråga!

Taggar

Dela


1 reaktion på Kvinnors liv – en självklar valfråga

Om man vill lösa ett problem så blir det ju betydligt enklare om man ringar in själva problemet och utgår från det!
Med andra ord vem eller vilka är det som normalt sett ställer till med problemen?
Utgå från dem och sätt in åtgärderna där, om man där emot låtsas som att man inte känner till bakgrunden och orsaken till problemet så kommer man aldrig att kunna lösa det!

Kommentarsfunktionen är stängd