Nyheter

Kvalitetssäkrar och effektiviserar svetsprocessen

Kvalitetssäkrar och effektiviserar svetsprocessen

Nyheter Med två stationer på en och samma sida är Proton Engineerings nya robotcell för bågsvetsning väldigt flexibel vad gäller produktionsflöde.

Jadranko Basic, svetsansvarig produktionstekniker på företaget, är redan övertygad:
– ArcWorlds höga automationsgrad och kompakta utförande kommer att säkra kvaliteten och öka produktiviteten avsevärt
för oss.

Proton Engineering i Skillingaryd – en del av Värnamobaserade Proton Group – blir mer och mer komplett som leverantör. Tidigare i höst installerades ett nytt mätskåp och nu har man investerat i en ny svetscell.

– Det här är ytterligare ett steg i vår strävan att kunna erbjuda högkvalitativa produkter till kunden, säger Fredrik Ottosson, vd.

Jadranko Basic har arbetet på Proton Engineering sedan 1998 och har precis lagt in två program i den nyinstallerade svetscellen.
Han visar den nya robotcellen och jämför den med övriga svetsceller i produktionen.

– Det kompakta utförandet möjliggör för operatören att betjäna roboten på ett effektivare sätt. Samtidigt är miljö och ergonomi mycket bättre för operatören, säger Jadranko Basic.

Att Proton Engineering satsat på en ny svetscell beror främst på behovet av att automatisera svetsprocessen.
– Vi har en hög volym av artiklar med snabba omställningar och korta leveranstider, vilket kräver en kompakt och flexibel lösning, säger Jadranko. I ArcWorld kan man svetsa en och samma artikel på båda sidor av roboten samtidigt. Man kan också välja att köra två olika artiklar samtidigt eller en produkt med två operationer.

Som ansvarig för alla svetsrelaterade produkter ser han även stora fördelar med automationen.
– Vi eliminerar risken för olika utfall och säkrar på så sätt kvalitet på våra produkter, säger Jadranko Basic.

Taggar

Dela