Nyheter

Kriterier för föreningsmiljon ändras 

Nyheter Teknik- och fritidsförvaltningen ändrar i kriterierna för den så kallade föreningsmiljonen.

Teknik- och fritidsförvaltningen ändrar i kriterierna för den så kallade föreningsmiljonen. Arkivmontage: David Alin

Kommunstyrelsen beslutade 2022 att avsätta 1 miljon kronor till dåvarande tekniska förvaltningen för aktiviteter i föreningar för att förbättra folkhälsan efter pandemin. Bakgrunden till föreningsmiljonen var att många föreningar tappat medlemmar och haft svårt att hålla i gång sin verksamhet under och efter pandemin. 

Under 2022 har det betalats ut 631 470 kronor i bidrag från föreningsmiljonen. Det har varit 61 olika initiativ fördelat på 26 föreningar. Totalt har det varit 9 552 deltagare på de olika initiativen, vilket innebär en kostnad på 66 kronor per deltagare. 

Målgruppen har varit barn och ungdomar som har slutat i föreningen under pandemin, barn och ungdomar som är inaktiva och rör sig för lite utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vuxna, med speciellt fokus på de som är inaktiva och rör sig för lite utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer samt daglediga, till exempel 65+. 

Föreningarna har kunnat få bidrag till lokal- och planhyror, enkel (hälsosam) förtäring vid aktivitet, ledarersättning med 85 kronor per timme, aktivitetsbidrag enligt bidragsnormer (även för de mellan 7–20 år som inte är medlemmar i föreningen), aktivitetsbidrag om 10 kronor per deltagartillfälle och person för de personer som är över 20 år, kostnadsfri förstärkning av hälsotema via hälsocoach vid initiering och större samlingar upp till två gånger per förening samt en ersättning på 4 000 kronor för exempelvis inköp av material.

Kommunstyrelsens ordförande har fattat beslut att kvarvarande medel på 368 530 ska ombudgeteras till 2023. Teknik- och fritidsförvaltningen föreslår nu en revidering av de kriterier som återfinns i riktlinjer för föreningsmiljonen 2022. 

Förvaltningen föreslår att: 

–  föreningarna max kan få 50 kronor/person/aktivitet för nystartat initiativ, max 30 kronor/person/aktivitet för fortsatt initiativ från 2022.

–  ersättning endast utgår till föreningar som har minst tre aktivitetstillfällen.

–  ledarersättning utgår för aktivitetstillfället, en ledartimme/15 deltagare.

–  ansökan ska inkomma senast en vecka innan initiativet ska genomföras.

– ansökan redovisas senast en månad efter genomfört initiativ, dock senast 15 december 2023. 

Riktlinjer beslutas av förvaltningschef och när ärendet var uppe på teknik- och fritidsnämndens sammanträde beslutade nämnden att godkänna informationen.

Taggar

Dela