Nyheter

Kräver bostadsbyggande även på landsorten

Nyheter Om Värnamo kommun ska ha 40 000 invånare år 2035 så krävs det att det börja byggas lägenheter. Speciellt ute i kransorterna.

Möttes om bostäder, från vänster Stefan Timhagen, ordförande Lanna Bredaryds Näringslivsförening, Anna Theorell är landsbygdsutvecklare hos Värnamo kommun. Johnny Grauengaard, ordförande i Värnamo Företagarförening, Mikael Karlsson, Näringslivsutvecklare på Värnamo kommun, Ula Annvik, vd på VNAB, Kenneth Peterson, ordfröande i Forshedabygdens näringslivsförening samt Nina von Krusenstierna vd för Business Gnosjöregion.

Det anser en grupp företrädare för näringslivet i Värnamo kommun.
På Bredaryds Värdshus träffades på tisdagen representanter från kommunens olika näringslivsföreningar, Värnamo näringslivsbolag samt inbjudna tjänstemän från Värnamo kommun.
På mötet presenterades bland annat en icke vetenskaplig undersökning som Näringslivsföreningen Lanna Bredaryd sammanställt.

Föreningen har frågat sina medlemsföretag och medlemmar i PRO om vilket behov det finns av lägenheter, både i nutid men också om hur behovet kommer att se ut om fem år.
Företagen  fick också frågan om hur många personer de skulle vilja anställa med omedelbar verkan och om hur behovet av att anställa kommer att se ut om fem år.
Stefan Timhagen som är ordförande i Näringslivsföreningen Lanna Bredaryd. berättar att det finns 93 medlemsföretag, 1 000 arbetstillfällen och att företagen i Bredaryd och Lanna tillsammans omsätter 1,5 miljarder kronor.

– Undersökningen visar att företagen skulle behöva åtta lägenheter med en gång till sina anställda. – På fem års sikt behövs det 24 lägenheter här, säger Stefan Timhagen
Utöver detta behov av lägenheter så har man fått in svar från PRO-medlemmar på orten
Från pensionärerna framkom det att det skulle behövas en mängd lägenheter.
– Av pensionärernas svar framkom det att det skulle behövas nio stycken 2:or och inte mindre än 26 stycken 3:or.
Tanken är att de äldre som sitter med hus och gårdar ska kunna skaffa en hyreslägenhet utan att behöva flytta från orten.

Samtidigt skulle en mängd hus och gårdar bli tillgängliga för exempelvis barnfamiljer där föräldrarna arbetar i Bredaryd.
– I nuläget är vi beroende av att folk pendlar till jobben i Bredaryd.
– I Bredaryd och Lanna finns bara 1 800 invånare och det räcker ju inte till alla jobben som finns här, fortsätter Timhagen

Johnny Grauengaard är ordförande i Värnamo Företagarförening.
Han menar på att det är viktigt för hela kommunen att det kommer i gång bostadsbyggande även ute i kransorterna.
– Värnamo är ju en unik kommun på så vis att både landsbygden och tätorten har vuxit lika mycket de senaste åren.
– Värnamo fick pris som årets kommun och då var denna utveckling en av orsakerna till priset.
– Men om Värnamo kommun vill fortsätta behålla den positionen så är det viktigt att bostadsbyggandet kommer i gång, även i kransorterna, förklarar han.

Mikael Karlsson som är kommunens Näringslivsutvecklare berättade om turerna kring Finnvedsbostäders planer på att bygga bostäder och hur detta rann ut i sanden.
– Ett missat godkännande gjorde att upphandlingen som gjorts för att bygga bostäder i Bredaryd hade gått ut.
– När det gjordes en ny upphandling så var det helt andra priser och Finnvedsbostäder tyckte att det skulle bli för stora hyror.

Samma slutsats kom också en lokal företagare som planerade att bygga bostäder i Bredaryd, men som sedan ändrade sig och drog sig ur projektet.
Stefan Timhagen anser att ägardirektiven för Finnvedsbostäder borde ändras så att det kommunala bostadsbolaget kan gå i  gå i bräschen för byggandet i kransorterna.

– Om ett företag startar så kommer andra att följa efter, resonerade Timhagen.
Företagarorganisationerna vill nu överlämna sin undersökning till kommunpolitikerna.
Det handlar om att skaffa fram bostäder, Värnamo kommun ska ju växa med 17 procent fram till 2035, då måste det byggas även utanför Värnamo, säger Stefan Timhagen

Taggar

Dela