Nyheter

Kraftigt minskat antal konkurser

Nyheter Färsk månadsstatistik från företaget Uc visar på en kraftigt minskat antal konkurser såväl i kommunerna Vaggeryd och Värnamo som landet som helhet.

Arkivbild

Vid en jämförelse av antalet konkurser januari-augusti år och motsvarande månader 2020 är minskningen påtaglig. För Värnamo kommun är det en minskning från sju till tre konkurser och i Värnamo kommun från till tre. I Jönköpings kommun är minskningen inte så stor, från 54 till 49. Gnosjö har minskat från fyra till två och Gislabved från tio till fyra.
Söder om länet kan noteras Alvesta från åtta till en enda och Ljungby från åtta till sju. Sävsjö har oförändrat tre.

Det finns kommuner i länet som går emot strömmen. I Nässjö har antalet konkurser ökat från blott två till nio och i Tranås från en till fyra.

Uc noterar att det är en positiv utveckling inom flera branscher, med ett minskat antal konkurser och ett ökat antal nystartade bolag. Även inom branscher såsom detaljhandeln och byggindustrin, där konkurserna tilltar, startas det nya bolag som aldrig förr. Stödpaketen har fått rejäl effekt och Sveriges ekonomi är på väg mot återhämtning, menar Richard Damberg, ekonom på Uc.

Uc:s senaste statistik för augusti månad visar på en minskning av antalet konkurser bland över hälften av de branscher som ingår i Uc:s konkursstatistik . Totalt sett har konkurserna i Sverige minskat med 8 procent under augusti i jämförelse med samma månad i fjol.
Inom hotell- och restaurangbranschen har konkurserna återigen gått mot en minskning på 28 procent.

– Vi ser flera tecken på en återhämtning för Sveriges ekonomi. Prognoserna för tillväxten fortsätter att skrivas upp. Flera covid-drabbade sektorer såsom hotell- och restaurang har återhämtat sig snabbt under sommaren. Swedbank rapporterar att konsumenterna har spenderat mer pengar i sommar än förra sommaren på kortbetalningar. Men vi ser också en motsatt trend, att även inom branscher där konkurserna ökat så startas det fler nya företag än för ett år sedan. Totalt sett visar Konjunkturinstitutets mätningar att alla sektorer de mäter ligger på ett starkare läge än normalt. Sammantaget bäddar den här utvecklingen för färre konkurser och högre intjäning hos småföretagen framöver, säger Richard Damberg, ekonom på Uc.

Inom bygg och detalj ökar konkurserna – samtidigt som fler nya företag skapas
Inom både detaljhandel och byggindustrin har konkurserna ökat under augusti månad, i jämförelse med augusti 2020. Samtidigt visar Uc:s statistik att antalet nystartade företag (aktiebolag) också ökat kraftigt under det första halvåret 2021, i jämförelse med innan pandemin 2019.
Inom byggindustrin var antalet konkurser sex procent högre i augusti i år i jämförelse med samma period i fjol. Antalet nystartade byggaktieföretag ökade enligt Ucs statistik totalt med hela 33 procent under det första halvåret 2021 jämfört med samma period 2019.

– Byggbolagen fortsätter att vara relativt lågt påverkade av pandemin. Antalet företag i branschen ökar också. Det är låga inträdeskrav att starta företag inom byggbranschen, allt man behöver där är kunskap, bil och verktyg. Detta i kombination med en hög efterfrågan när vi arbetar hemma och har mer tid att renovera våra fastigheter. Småföretagen som jobbar med ombyggnationer gynnas, fortsätter Richard Damberg.
Konkurserna inom detaljhandeln ökade med tre procent under augusti 2021, i jämförelse med samma period 2020. Antalet nystartade detaljhandelsföretag ökade totalt med 20 procent under den första halvan av 2021 i jämförelse med 2019.

– Detaljhandeln har genomgått ett stålbad och omstruktureringen pågår för fullt. Men pandemin har också gett e-handeln en rejäl skjuts framåt och nu startas också många nya företag i sektorn. Många av dem är e-handlare. Samtidigt kvarstår orosmolnet för dessa företag att under våren 2022 återbetala den första omgången uppskjutna skatteinbetalningar. Det är 50 miljarder kronor som har skjutits upp och det är 50.00 företag som har ansökt och fått anstånd. Företagen behöver fylla sina konton till dess för att klara av inbetalningen och resten av årets utveckling är avgörande. Hälften av anståndsbeloppet är beviljat till småföretag. Detaljhandeln står för de största beloppen; var femte anståndskrona tillhör detaljhandeln, avslutar Richard Damberg.

Taggar

Dela