Nyheter

Kommunens investeringar i siffror

Nyheter Kommunen investerade för över en kvarts miljard under 2018. Under detta året kommer investeringskostnaderna att landa på ungefär samma nivå.

Värnamo kommun investerade för mer än en kvarts miljard under förra året.

I går berättade Värnamo,Nu om att Värnamo kommun presenterade ett överskott på 15,3 miljoner kronor i samband med att bokslutet för 2018 presenterades.

Även om detta var positivt för kommunen så var det ändå bara cirka hälften av vad kommunen budgeterat för under den aktuella perioden. Främsta orsaken till detta är att det går tungt för de kommunala nämnderna inom skolan, äldrevården och omsorgen. Kommunen investerade under 2018 för sammanlagt 268 miljoner kronor. Under 2019 kommer kommunen att investera för ungefär samma belopp.

Största investeringskostnaderna hade kommunen i samband med ombyggnationen av Östboskolan till vad som ska bli Exposkolan. Kostnaden för B-huset landade på 38,7 miljoner kronor och för C-huset blev kostnaden 11,4 miljoner kronor.
Andra stora investeringar under 2018 var överföringsledningar från Bredaryd till Stomsjö som kostade 16,5 miljoner. Även ombyggnaden av industriområdet Vitarör kostade mycket, totalt 17,2 miljoner.

Som nämnts tidigare så kommer kommunen fortsätta att investera i samma takt detta året.
– Samtidigt ökar trycket på den kommunala servicen och avmattningen i konjunkturen medför att intäkterna inte ökar lika fort som tidigare.

– Värnamo kommun har en i grunden stark ekonomi. Men vi får minskade statsbidrag, vi betalar mer i det kommunala utjämningssystemet och arbetslösheten är så låg att vi nu nått taket för sysselsättningsökningen. Hittills har vi klarat investeringarna utan att låna mer än 250 miljoner kronor, men nu är det inte så längre. Vi vill inte lämna till framtidens generationer att betala för stor andel av investeringarna. För att vi ska fortsätta att ha en stark ekonomi och leverera kommunal service med god kvalitet, har alla nämnder fått i uppdrag att se över på vilket sätt verksamheterna kan bli mer effektiva, säger kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson (C).
Nämnderna har nu fått ett effektiviseringsbeting på två procent för de närmaste tre åren. Fört att lyckas med detta gäller det för nämnderna att utveckla verksamheten, hitta nya arbetssätt och använda teknik på ett smart sätt.

Dela